У славу јунака кроз мећаву на Кајмакчалану

Поздрав Србији са Кајмакчалана. Имао сам срећу да се јутрос, упркос олујној мећави и ужасној хладноћи, заједно са својим сапутником на српска светилишта Дејаном Павковићем, Александром Ристевским, Сашом Волчевским и Еленом Свенчовом, успем на врх планине и част да у име председника Републике Србије Александра Вучића положим венац у спомен капелу на врху Кајмакчалана и на спомен костурницу.

На слици може бити: 2 особе

Прати нас мећава и вјетар од преко 100 км на сат, који нас је повремено буквално обарао, температура је десет испод нуле али душу греје ватра поноса што смо имали тако дичне претке и што смо упркос невремену успели да се попнемо на Кајмакчалан и поклонима се њиховим сенима – написао је Душан Марић у објави на свом Фејсбук профилу.

На слици може бити: текст

– У биткама на Кајмакчалану погинуло је 4.600 српских ратника, највише из Дринске дивизије а у спомен костурници почивају посмртни остаци њих неколико стотина. Посмртни остаци осталих ратника разасути на још 80 групних и појединачних гробних места на плећима ове величанствене и сурове планине. Управо моја сапутница Елена Свенчева, неуморни борац против заборава на српске јунаке, је посетила 58 српских гробаља и фотографисала их за монографију Чувари историје од Кајмакчалана до Битоља, чији је аутор Љиљана Танасијевић.

На слици може бити: 5 особа и текст

На овом месту, под облацима, на 2.500 метара висине, у сметовима снега, на температури која се спуштала и 20 степени испод нуле, официри, подофицири и војници Војске Краљевине Србије су две зиме били у рововима и одбијали нападе немачких, аустро-угарских и бугарских дивизија. Сањајући своју кућу, слободу и Србију.

У спомен капелу смо положили и венац у име општине Велика Плана, из које су у два балканска и Првом светском рату страдала 3.444 официра, подофицира и војника. Вечна им слава и хвала.

Текст: Душан Марић, новинар и доскорашњи председник Скупштине општине Велика Плана и народни посланик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *