U Rumi se obnavlja rodna kuća Mileve Marić

Ministarstvo kulture odobrilo je projekat kompletne rekonstrukcije kuće u Rumi, na adresi Železnička 38, u kojoj je Mileva Marić-Ajnštajn provela detinjstvo i ranu mladost od 1877. do 1892. sa roditeljima, sestrom i bratom.

Projekat je za svaku pohvalu, kao i planovi da u renoviranoj kući jedna prostorija bude posvećena Milevi Marić u vidu spomen sobe. Međutim, kako piše  na svojoj fejsbuk stranici Branka Djordjevic-Nakanishi, planirani izgled fasada ni malo ne liči na sadašnji izgled kuće.
Snimci kuće iz 19. i prve polovine 20. veka ne postoje, ali zahvaljujući jednoj fotografiji iz šezdesetih godina, kada se tu nalazila gostionica „Sremac“, vidimo da se radilo o jednostavnom kućerku, bez ikakve dekoracije. Buduća rekonstruisana kuća neće imati ništa od autentičnog izgleda. U planu su ljupke fasade izdeljene pilastrima sa korintskim kapitelima i nizom prozora, ukrašenim manjim pilastrima i timpanonima, a pri vrhu završene potkrovnim vencem – navodi Branka Đorđević Nakanishi.
Dogodine se obeležava 150 godina od rođenja Mileve Marić (1875 – 1948), naučnice svetskog glasa i prve žene Alberta Ajnštajna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *