У Београду вечерас дочек иконе Светог цара Николаја

Обавештавамо верни народ да ће дочек иконе Светог Цара–мученика Николаја Романова бити у вечерас, у среду 8. маја 2019. у 23 часа испред Храма Светог Вазнесења Господњег у Жаркову. Икона ће у овом храму бити изложена верницима за целивање, пренео је сајт Вазнесењска и позвао вернике да вечерас дођу на дочек.

Сутра ће у овој светињи бити одржано предавање предавање о православној мисији на Јамалу. Гости–предавачи долазе из Русије. На дату тему говориће презвитер Сергеј Кузњецов (Салехардска епархија), публициста Људмила Липатова (истраживач руског Севера и почасни грађанин Јамала) и новинар и публициста Петар Казанцев (лауерат премије Савеза писаца Русије). Предавање ће на српски језик преводити Небојша Ћосовић, члан редакције часописа Православни мисионар.

Са уваженим гостима долазе и чланови омладинске православне дружине „Благо“. Гости из братске Русије са собом су донели и икону Светог Цара–мученика Николаја Романова. Током вечери ће бити приказан и краткометражни филм „Православни Јамал“, који има тонски запис на српском језику.

Икона Цара Николаја о којој је реч је иконописана по наруџби Салехардске епархије 2017. године и освештана је у такозваној „соби стрељања“ Храма-на-крви у Јекатеринбургу 2018. у дане спомена на 100 годишњицу стрељања Свете Царске породице Романов.

У јесен 2018. године икону су пронели по северним градовима и селима Јамала, пробијајући пут (колима, снегоходима, хеликоптерима) у дужини од 600 км и више.
Сада по благослову Архиепископа Салехардског и Новоуренгојског г. Николаја  доносе ову икону у Србију, у знак поштовања према српском народу и као символа заједничког страдалног историјског пута српског и руског народа.
Први православни храм у Србији у који ће икона доћи је храм Вазнесења Господњег у Жаркову, испред кога ће дочек иконе бити у среду у 23 часа. Позивамо верни народ да у што већем броју дође у порту храма ради дочека иконе Цара Николаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *