Траже да се Његош и Киш избаце из уџбеника

Владама и министарствима културе, образовања и просвете на простору бивше СФРЈ, упућен је апел за изузеће „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша, преноси РТЦГ.
Апел су упутила друштва „Правда“ из БиХ, КСПД „Санџак“ у Словенији, Бошњачко-америчка национална асоцијација, Конгрес Бошњака Северне Америке, Институт за истраживање геноцида Канада.
Danilo-Kis-1Изузеће Његоша и Киша из образовног система траже због, како наводе, „садржаја мржње према исламу, муслиманима, Бошњацима и Албанцима“.
„Садржаји поменутих књига подстучу Србе и Црногорце на ратове, злочине, крвопролиће, истребљење и геноцид над муслиманима на балканском полуотоку“, наводи се у апелу.
У Министарству просвете Црне Горе одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.
“Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је портпаролка тог ресора Милица Лекић.
Апел је упућен и бошњачким институцијама: Бошњачкој академији наука и умјетности (БАНУ), КЗБ Препород, Већу Конгреса бошњачких интелектуалаца, Бошњачком националном већу у Црној Гори и Бошњачком националном већу у Србији, Матици бошњачка, Бошњачкој културној заједници.
У образложењу наведене иницијативе наводи се да је “садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима.

Овај текст део је пројекта о положају Срба у региону, који је помогла Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *