Tragičan odlazak kralja folka

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić nastradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Nesreća u kojoj je poginuo Šaulić se dogodila u gradu Bilefeldu, u severozapadnom delu Nemačke. Do nesreće je došlo nakon Šaulićevog koncerta u Bilefeldu, kada je na automobil „seat ibica“ u kome je bio legendarni pevač udarila „mazda 6) za čijim volonaom je bio nemački držvljanin, koji je kako je utvrđeno, bio u alkoholisanom stanju i bez vozačke dozvole.

Posle strahovitog udara Šaulić je davao znakove života, hitno je prebačen u bolnicu, gde jed uprkos naporima lekara, preminuo.  Kako se navodi u policijskom izveštaju obava vozila su sletela sa puta i udarila u bankine. Osim tragično nastradalog pevača, u kolima su bili vozač i kum Šabana Šaulića Sloba Stojadinović koji ga inače stalno prati na nastupima.

Na mestu nesreće uočljivi su jezivi prizori. Karoserije oba automobila su potpuno uništene, stakla polupana, a vozila gotovo neprepoznatljiva. Za vreme trajanja ispitivanja nesreće je autoput A2 u pravcu Dortmunda je privremeno zatvoren na pet sati.

Šaulić se vraćao sa natupa u Bilefeldu na aerodrom u Dotmundu odakle je trebalo da poleti za Beograd.  Vest o pogibiji kraqa narodne muzike porodici je javio kum Sloba nakon bezuspešnih pokušaja Šaulićeve supruge Goce da s njim stupi u kontakt.

Šaban Šaulić rođen je 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Bio je pevač, muzičar i producent. U toku bogate karijere u medijima i od publike je dobio nadimak „kralj narodne muzike“. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine, gde je on i sam proveo dosta vremena. Ipak, veći deo svog života živeo je u Beogradu, sa suprugom Gordanom i troje dece – Ildom, Sanelom i Mihajlom. Omiljeni hobiji bili su mu pecanje, u vikendici u Krčedinu, kao i fudbal.

Prvi album Šabana Šaulića je izašao 1969. godine, kada je imao osamnaest godina. Do 1976. godine, autor njegovih pesama je bio Buca Jovanović, a od te godine komponovao je veliki broj svojih hitova, najčešće na tekst Radeta Vučkovića.

Nakon toga, počeli su da se ređaju hitovi, koji se i dan danas rado slušaju. Pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ i „Dva galeba bela“ smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih narodnih pesama. Osim ovih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulića su bili i „Uvenuće narcis beli“, „Sine“, „Danima te čekam“, „Snežana“, „Odlaziš, odlaziš“, „Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena“ i dr. Ono što su svi koji su ga voleli znali jeste to da je Šaban obožavao život, uvek je bio nasmejan, čak i u teškim trenucima.

Šaban Šaulić pojavio se u filmu Sok od šljiva 1981. godine, a u drugoj sezoni serije Ubice mog oca otpevao je pesmu „Nemam više nikoga“, za koju je muziku i tekst napisala Aleksandra Kovač. Bio je u žiriju Zvezde Granda (2013-2016) i Pinkovih Zvezda (2016-2017). Koncert u Areni održao je pre par meseci 2018, i zajedno sa 22.000 ljudi obeležio 50 godina karijere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *