Свештеник који је часно служио Отаџбини!

Навршило се 28 година од погибије свештеника Бобана Лазаревића, подсећа нас на овог хероја Одбрамбено-озтаџбинског рата фејсбук страница Деспотовина.
Рођен је 1964. год. у Локању. Богословију је завршио у Сремским Карловцима. Прву службу је добио у Лончарима код Орашја и
остао је тамо пет година. У том периоду руководио је изградњом цркве у Вучиловцу, која је завршена у року од девет мјесеци. Након тога одлази у Скелане гдје је био свештеник у цркви светих апостола Петра и Павла. Када је почео рат схвативши тренутак у ком се налазиo, организовао је јединицу са 32 најбоља борца из тог краја.
Од њих је направио веома способну и дисциплиновану групу која је стизала за кратко вријеме на угрожена мјеста.
У тешким ситуацијама, српски народ је одржавала нада да ће у помоћ стићи Бобан са својим момцима.
У недељу, 5. јула 1992. године муслимани су напали српска села Крњиће и Загоне. Бобанова јединица је притекла у помоћ Крњићима гдје су се водиле жестоке борбе. У том селу је тај дан погинуло 16 људи, а у скеланском крају 34. Међу њима и Бобан са још шест својих бораца.
Нажалост, непријатељ је био бројчано надмоћнији и село је спаљено. Бобанови саборци су успјели да сакрију његово тијело и послије два дана да га извуку. Био је то први свештеник који је пао за слободу српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату. Сахрана је обављена код цркве у Локању.
Иза себе је оставио троје дјеце (син Немања је имао пет година, Вук три, а Христина годину и по). Бобанова супруга Гордана је од почетка рата била у редовима српске војске у реону Сарајева.
Свештеник Бобан Лазаревић је херој који је са само 27 година ушао у легенду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *