Сведочанство о животу и страдању Срба у Маглају

Текст: Ненад Цвјетковић

Ових дана је из штампе изашла вриједна монографија „На размеђима вијекова“ аутора др Давора Видаковића и проте Владимира Кукића, чији су рецензенти др Немања Ђукић и професор Предраг Лозо. 

Монографија обима 320 страна, са 20 поглавља, у тврдом повезу и бројним старим фотографијама свједочи о животу и раду дијела озренских Срба у протеклом и овом вијеку.

Посебно поглавље посвећено је изградњи цркве Св. пророка Илије, у центру Маглаја, недалеко од Бијеле Плоче, места где се и данас налазе развалине српског средњовековног манастира.

На градњу ове цркве чекало се пуних 16 година због опструкција локалне већинске туркофилске муслиманске чаршије, али и аустроугарске окупсторске власти. Али упорношћу српских домаћина и подузетника, попут Димитрија Божића, Спасоја Гојковића, Алексе Арсеновића, Васе Цвјетковића и Петра Шарчевића, црквени објекат је изграђен на купљеном земљишту у рекордном року, од љета 1908. до љета 1909. године. Циглу је испекао Пејо Вукељић из Осојнице.

У неколико поглавља темељито су описана масовна страдања српског народа у два светска, и последњем, грађанском ратаку, када је овај српски етнички простор опустио. На крају гњиге дат је преглед молитвишта, гробаља и црквишта у магласјког парохији, као и биографски подаци 17 свештеника родом са овог простора који службују широм света.

 

Насловна фотографија: Запаљена српска црква у Маглају у рату деведесетих година прошлог века

Фотографије у тексту: Насловна страна књиге и аутори др Давор Видаковић и прота Владимир Кукић 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *