Све што се ради је за добро деце

„Филмска уметност по правилу слика живот, али филм, често, није живот. Посебно није у случају Јоксимовића”, наводи се у данашњем саопштењу министра за бригу о породици и демографији Ратка Дмитровића упућеном јавности поводом случаја Ђорђа Јоксимовића, по којем је снимљен филм „Отац“, а који говори о човеку коме је Центар за социјални рад узео децу.

Ратко Дмитровић
Филм често није живот: Ратко Дмитровић

У стварности, Ђорђу Јоксимовићу је Центар за социјални рад у Крагујевцу 2015. године одузео родитељско право и његове три малолетне ћерке сместио у хранитељску породицу, о чему је Спутњик писао више пута. Његов случај протеклих дана поново се нашао у фокусу јавности, након што је филм „Отац“ 16. јануара био емитован и на РТС-у.

Тим поводом, министар Дмитровић огласио се саопштењем у коме се наводи да је одлука тог Центра потврђена на неколико судских инстанци.

Како је саопштено, Дмитровић је разговарао са директором Центра Владом Јовановићем и још неколико особа у потпуности упознатих с овим случајем, укључујући људе блиске Ђорђу Јоксимовићу.

„Све што се у овом случају подузима од стране надлежних институција има за циљ збрињавање деце. Све је за њихово добро. Слика која је створена у јавности, и даље се ствара, како неко има злу намеру да родитељима из обести узме децу, чак се спомиње и усвајање у иностранству, доказ је потпуног напознавања чињеница или свесног манипулисања. Филмска уметност у правилу слика живот али филм, често, није живот. Посебно није у случају Јоксимовића. Једно је предложак, надградња, фикција, а друго живот са свим суровостима и трагичним појавама које могу да се одражавају на људе, у овом случају на децу“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише и да је Јоксимовићев случај „далеко од мозаика који је о томе сложен у јавности“.

„Не треба нико никога да осуђује и криви, чињенице и истине морају да се поштују. Колико год биле тешке и непријатне. Овде нема криваца, а све што се чини, чини се због деце. Министарство за бригу о породици и демографију, на чијем сам челу, активно се укључило у овај случај и урадићемо све што можемо, скупа с другима, да деца Ђорђа Јоксимовића расту као сва друга деца. Молим све који би да коментаришу овај случај и дају оцене, а не познају чињенично стање, да се суздрже. Због деце Јоксимовића“, написао је Дмитровић у саопштењу.

Насловна фотографија: Ђорђе Јоксимовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *