Швајцарску заменили сеоском идилом у Ћуприји

Прича Драгише и Илане Марињес већа је од музике и од љубави. Кад се сретну Швајцаркиња и Србин – ништа није немогуће. Они су швајцарско-српски готик метал бенд. Састав „Еволуција“ настао 2007. године из Швајцарске сели се у Ћуприју.

„И онда смо ми кренули са даљим радом и онда ето, десила се љубав и онда је то била њена идеја, да живимо у Србији, а не у Швајцарској. Тако смо стигли у Ћуприју.“, започиње причу о повратку у родни крај Драгиша Марињес, фронтмен групе „Еволуција“.

„Ја сам била фасцинирана када сам први пут дошла у Србију, никад нисам рекла ајде боље да се вратимо, стварно никад,  имамо двоје деце и за њих је то стварно слобода.“, на причу супруга надовезује се Илана Марињес.

Уређену и строгу градску средину Швајцарске заменили су сеоском идилом. Плодови њихове баште, пчеле и увек спремна зимница за њих нема цену.

„Ја то волим, све радим сад, и У башти и са сеном, учила сам да радим и са пчелама. У почетку сам имала велики страх јер нисам знала да ли ја то подноосим или не. Учила сам мало да кувам и сарму и гибаницу и то све ми се много свиђа.“, каже Илана.

Илана није знала ни реч српског али то је није спречило да на истом отпева цео албум јер по њој, на српском, свака песма лепше звучи.

„Стварно је било тешко, ја сам брзо научила да кажем добар дан, да наручим хлеб да купим али да стварно причам са људима било ми је много тешко све док нисмо ми у кући поцели да причамо српски.“, каже Илана.

Свесни чињенице да се музичка сцена у Србији од западне доста разликује храбро настављају у свом стилу.

„Ја не могу да објасним да смо ми ауторски бенд, нпр. на западу нико не зели да живи од туђих песама, цени се креативност и ауторска музика, има много више публике, нико не жели да слуша плагијате, друго, ми се бавимо музиком која још није стигла нема ни ширу публику што је за нас јако тешко.“, објашњава Драгиша.

О квалитету бенда говоре позитивне критике које стижу од иностраних рок критичара широм света.

„Имамо јако добре реакције из целог света и што је најновије што се десило, ми смо изабрани за најбољи албум године у Немачкој што је за нас неочекивано јер је велика конкуренција из целог света.“, поносно истиче Драгиша.

После рада у престижним швајцарским студијима, црвеног тепиха филмског фестивала у Минхену, наступа широм Европе и Америке, Драгиша још увек чека на остварење једног сна…. да засвира у родној Ћуприји.

Послушајте и погледајте једну од песама Еволуције у извођењу Илане Марињес, која је по избору престижног немачког магазина Cute and Dangerous проглашена групом године у Немачкој:

https://youtu.be/32v33xAFfxQ?t=227

На насловној фотографији Драгиша и Илана Марињес на једном од наступа

Извор: РТС и Тамо далеко

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *