Srpskim vinima 44 medalje

Vina iz Srbije osvojila su 44 medalje na ovogodišnjem nadmetanju Decanter, a od toga čak tri zlata! Jutros objavljeni konačni rezulltati sa vinskog ocenjivanja Decanter World Wide Awards, doneli su sjajne vesti za vinarije iz Srbije. Kupaža prokupca i kaberne frana Tri Morave Rezerva 2016 vinarije Temet, Cuvee No1 2017 i Campana Rubimus 2017 vinarije Zvonko Bogdan okutila su se zlatom, 12 vina osvojilo je srebrne medalje, a dodatnih 29 etiketa zaslužilo je bronzu na najpoznatijem i najuticajnijem vinskom ocenjivanju na planeti.

Na svim dosadašnjim izdanjima ovog takmičenja, za više od decenije unazad, srpska vina osvojila su ukupno dve zlatne medalje, tako da ova godina predstavlja prekretnicu za domaću vinsku industriju. Pored velikog broja značajnih bronzanih i srebrnih medalja, te nestvarnog uspeha vinarije Zvonko Bogdan, posebno je značajno da je zlatom okićena po prvi put i jedna naša autohtona sorta, i to prokupac koji čini osnovu Temetove crvene Tri Morave rezerve.

Što se regiona tiče, Hrvatska je ove godine osvojila sedam zlatnih medalja, 55 srebrnih i 77 bronzanih. Makedonija je osvojila tri zlata, 10 srebra i 14 bronzi. Slovenija je bila izvanredno uspešna sa čak četiri platinaste medalje, četiri zlata, 41 srebrom i 95 bronzanih medalja. Crna Gora osvojila je jedno, ali vredno zlato za Plantaže Reserve Vranac 2013, osam srebrnih medalja i dve bronzane. Bosna i Hercegovina osvojila je deset srebrnih medalja i osamnaest bronzanih.

Više od 280 vinskih eksperata iz celog sveta pre mesec dana je u Velikoj Britaniji ocenjivalo više od 16.500 uzoraka vina iz 57 zemalja sveta. U ovogodišnjem panelu sudija radili su eksperti iz 30 zemalja sveta. Među njima bilo je i 70 nosilaca tituleMaster of Wine, kao i 23 Master Sommelier-a.

Izvor: Vino&Fino

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *