Srbija konačno dobila ambasadu u Vašingtonu

Republika Srbija od danas je vlasnik nove zgrade na prestižnoj lokaciji u centru Vašingtona. Nepokretnost je pribavljena u javnu svojinu Republike Srbije za potrebe Ambasade u Vašingtonu koja sve do sada u vlasništvu nije imala svoje zvanične prostorije i od raspada bivše Jugoslavije dugi niz godina radila u iznajmljenim i nereprezentativnim privremenim poslovnim prostorima, navodi se u saopštenju Ambasade.

“Danas smo u Vašingtonu ispisali jednu malu, ali značajnu crticu iz diplomatske istorije Srbije”, rekao je prilikom svečanog uručenja ključeva ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić.

Srbija je, kaže, danas postala vlasnik nove, “prelepe palate Ambasade Srbije u centru Vašingtona, na samo nekoliko stotina metara od Bele kuće”.

“Ovo neorenesansno, istorijsko vašingtonsko zdanje bilo je u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihjua Ruta, a sada je postalo nova zgrada srpske Ambasade”, izjavio je Đurić.

Đurić je izrazio posebno zadovoljstvo što Srbija konačno ima novi dom posle više decenija boravka u iznajmljenim, neuslovnim prostorima gde ni srpska zastava nije mogla da se vijori i gde nije bilo adekvatnog ni pristojnog načina da se zemlja reprezentuje.

“Vizija razvoja Srbije koja polako postaje stvarnost očituje se i ovde, zajedno sa našom željom da stalno unapređujemo odnose sa Sjedinjenim Državama”, ocenio je Đurić i dodao da će nova zgrada biti i značajan centar okupljanja srpske dijaspore i srpske zajednice, i to ne samo u Vašingtonu i okolini, nego i u celoj Americi.

Đurić je dodao da je novi dom najvišeg srpskog diplomatskog predstavništva u SAD plod vrednog rada u Vašingtonu prethodnih meseci, ali i suštinskog razumevanja i podrške u Beogradu.

“Zahvalan sam državnom rukovodstvu Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na viziji da ovaj značajan rezultat za Srbiju ovde u Americi podrži i finansijski i politički. Ovakvo rešavanje decenijskih problema i novi početak za Srbiju u Vašingtonu moguć je isključivo zahvaljujući rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih nekoliko godina, i pokazuje da kao društvo zajedno zaista možemo sve”, istakao je Đurić.

Zahvalan je, dodaje, i američkim domaćinima iz Stejt dipartmenta i grada Vašingtona koji su Ambasadi pomogli oko svih neophodnih administrativnih procedura.

“Ponosan sam i srećan što, zajedno sa svojim kolegama koje su uložile dosta truda da se ovo realizuje, službujem ovde u vremenu koje je i vreme oporavka i obnove Srbije i rada na unapređenju srpsko-američkih odnosa”, zaključio je Đurić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *