Srbi za Šveđane napravili elektronsku legitimaciju

Odbor švedske Vlade za elektronsku identifikaciju dodelio je oznaku e-kvaliteta aplikaciji „FREJA ELD+“, koja je delo srpskih IT stručnjaka firme „Verisec“ u Beogradu, a čime je ta aplikacija postala zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU.

„Freja eID+“ je tako postala prva i za sada jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga.
Proizvod srpskih stručnjaka omogućava korisnicima besplatni digitalni identitet na mobilnom telefonu, njegovu kontrolu i upravljanje preko veb sajta.
Taj prozivod takođe omogućava kompanijama i državnoj upravi da se građani, koristeći njihove digitalne servise identifikuju, loguju, potpisuju dokumenta, plaćaju i komuniciraju, a kako se pretpostavlja, u budućnosti i da glasaju. Time se, navode stručnjaci, obezbeduje jedinstveno digitalno tržište u kome elektronski potpis i žig imaju isti pravni status sa dokumentima.
Rezultat toga biće otvoren pristup javnim servisima i obezbedivanje onlajn transakcija unutar EU, jačanje poverenja u digitalni identitet izvan granica država članica, povećanje sigurnosti prilikom online poslovanja i podsticanje rasta digitalnih transakcija.
Inače, „Verisec“ je međunarodna IT kompanija koja kreira inovativna bezbednosna rešenja za zaštitu informaciono-tehnoloških podataka i identiteta.
Ova aplikacija rezultat je rada tridesetak programera u kompaniji „Verisec“ i njihovom razvojnom centru u Beogradu.
„Dobijanje oznake kavaliteta za elektronsku legitimaciju u jednoj od digitalno najrazvijenijih zemalja u svetu, predstavlja veliko priznanje stručnosti inženjera Srbiji u ovoj oblasti „, kaže potpredsenik kompanije „Verisec“ zadužen za razvoj Dragoljub Nešić.
Nakon dobijanja sertifikata, kompanija je aplicirala kod švedske Vlade da „Freja eID+“ postane zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU i u skladu sa „eIDAS“ regulativom. Ova EU regulativa, podrazumeva da svaka zemlja članica EU kao i Norveška, Lihenštajn i Island moraju od 29. septembra 2018. godine da prihvate digitalni identitet drugih EU zemalja za pristup javnim elektronskim servisima.
„Izuzetno smo ponosni što je tehnologija i mobilno rešenje razvijeno u beogradskom Verisec Labs-u dobilo oznaku kvaliteta za elektronsku legitimaciju u Švedskoj. Bilo bi logično da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji iskoristi ovo dostignuće i tehnologiju za unapređenje digitalizacije srpkih servisa“, napominje potpredsednik „Verisec“-a Kristofer fon Bitcen (Kristofer von Beetzen). Inače, ova kompanija je osnovana 2002. godine u Stokholmu, a istraživački razvojni centar „Verisec Labs“ otvoren je 2012. godine u Beogradu i danas u njemu rade 42 stručnjaka.

 

2 thoughts on “Srbi za Šveđane napravili elektronsku legitimaciju

 • 8. фебруар 2018. at 16:13
  Permalink

  Srbija samo, iz dana u dan potvrdjuje snagu svojih IT strucnjaka. Mogu samo da zamislim koliko je naših „genijalaca“ u dijaspori. A tek koja bi to snaga bila kada bi se umrezili? IT strucnjaci iz Srbije i iz diijaspore! „Tamo daleko“ bi moglo biti mesto susretanja, razmena ideja i zasto ne, zajedničkih projekata! Zato – pokreni se !!!

  Reply
  • 8. фебруар 2018. at 16:50
   Permalink

   Redakcija „Tamo daleko“ zahvalna vam je na komentaru, a posebno ideji. Veza naših IT stručnjaka iz Srbije i dijaspore, njihove ideje, iskustva, dobrodošli su na stranicama ovog portala. Trudićemo se da zaista budemo mesto susretanja, koliko bude moguće i realizacije zajedničkih projekata.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *