Срамно о гостовању Томпсона на ТВ Црне Горе

Адвокат Владан С. Бојић је реаговао због аката поводом његове представке Комисији за представке и приговоре РТЦГ коју је поднио због емитовања спота и музичке нумере хрватског кантаутора Марка Перковића-Томпсона од 9. маја 2020. у Јутарњем програму РТЦГ.

Бојић је у представци навео да је Дан побједе у Другом свјетском рату 9. мај 2020. – Јутарњи програм Јавног сервиса РТЦГ жигосао као врсног промотера експлицитно најсировијег усташтва НДХ у лику и дјелу М. П. Томпсона.

„Учтиво питам да ли је усташтво и НДХ бар дијелом поражено? Не питам да је оно неспорно трајно обиљежено најмонструознијим злочинствима и злочинцима 20. вијека. “Музика и пјесме” гњецаво устројеног “заусташе” Томпсона су одавно забрањене широм Европе, а у ЦГ ни поводом Дана побједе – прије 3 дана?! И, умјесто да се ИСТОГ МОМЕНТА “ЗАЦРНЕ СВИ ЕКРАНИ РТЦГ“ (до објаве оставки, смена, санкција) уследила су бласфемична објашњења “о ненамјери” смушена извињења, а програм настављен уз “зборни” знак нацисте “за његов дом спремни”. Не дајте да њихов – буде наш дом, нашој Црној Гори, нашој дјеци, вазда за добро спремној. Савјет РТЦГ је истакао за запрепашћење (као да се овај монструм-чин десио у Уганди), а водитељка Разић нешто објаснила и извинила се „неком“. Наиме, извинила се “једном “броју јавности” да јој се “оно омакло” тврдњом: “Томпсон је могао да увриједи “ЈЕДАН БРОЈ” наших гледалаца!” А онда дан касније репризиран исти Томпсонов спот као у лошем вицу “исприка двапут заредом а омакло се”. Пјесме Томпсона вријеђају свако нормално људско биће. Наслови пјесама ћу навести а о садржају кажу они, нпр: 1.) Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара“; 2.) Сјајна звијездо изнад Метковића поздрави нам Анту Павелића“ 3.) У Чапљини клаоница била, много Срба Неретва носила; 4.) Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану“ (…) Дакле није посреди “јавно величања усташтва”, већ сладострастан “живопис” клаоница, месара, клања људи. Томпсона је подржало низ хрватских “удруга”. Он је задовољан „Црвеном Хртватском“, нагласком да “сусједство“ с гуштом слуша његове пјесме. Док се нижу дани стида и јада, сматрам нужно активирање представке.

То важи од водитељке “којој се омакло”, а кључно од “ оних којима се није ништа омакло”, за које озбиљно сумњам да не одричу срамне крваве штафете братоубиства и оцеубиства која “краси” ЦГ и њом се 75 љета вјечно вије. Објективно најодговорнији по закону, професионално, морално је – законски заступник РТЦГ. У интеррегнуму новчане казне му служе да остане на што „удаљеној сумњи“ од одговорности. Ко има највише дискреционог овлашћења тај има и највише одговорности. Законски заступник одговара за слаб избор себи подређених, слаб надзор, лоше, тј. недовољне инструкције, што су аксиоми савременог права (culpa in vigilando, insicipiendi, instruendo). Он не смије у овом фактуму остати имун, „вакционисан“ од казне. Ерго – redde rationem (положи рачун).Није извињавајући разлог ако се тог јутра незгодно спотакао и омакао му се Томпсон. Tо може бити исприка, али бедастa, зар нe, навео је адвокат Бојић.

Уреднички тим РТЦГ на Бојићев приговор доставио је следећи одговор:

„Када је ријеч о објављивању пјесме хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона, првенствено наглашавамо да је услиједило извињење менаџмента и уредништва РТЦГ због пропуста уреднице Марије Разић. Истовремено се уредница Разић извинила, нагласила да је пјесму уврстила у програм по сопственој одлуци, изразила кајање и спремност да сноси све консеквенце (….). Наглашавамо да у садржају емитоване нумере нема никаквих профашистичких и националистичких елемената због чега не постоји та врста одговорности уреднице Разић, наводи се у одговору Савјета РТЦГ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *