Спречите отимање српских цркава!

Епископ источноаамерички Иринеј Добријевић у писму Доналду Трампу тражи да интервенише код црногорских власти да повуку закон и зауставе прогон на верској основи

Поводом усвајања антицивилизацијског закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, епископ источноамерички Иринеј Добријевић упутио је у своје име и у име Епископа у Сједињеним Америчким Државама писмо америчком председнику Доналду Трампу у коме га моли да код Владе Црне Горе интервенише да „под хитно престану и одустану од прогонства које чиние по верској основи, и од одузимања, векова старих, богомоља“.

„У вези са приложеним Саопштењем, желимо приволети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила „Закон о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница“, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања“, стоји у писму које је епископ источноамерички Иринеј упутио председнику Сједињених Америчких Држава.

„Стиче се утисак да је овај закон само изговор за конфискацију верских објеката подигнутих пре 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву. У случају традиционалних вера, попут Православне пркве, која има историјско присуство које обухвата период од осам векова, то подразумијева губитак верског наслеђа и културне баштин“, додаo је Владика Иринеј.

„Господине Председниче, великодушно сте учинили верску слободу главним приоритетом Ваше спољне политике. У име наших верника, српско-америчких грађана и становника Сједињених Америчких Држава, позивамо Вас, вашу Владу и њене институције, као и све невладине секторе који надгледају међународну верску слободу и људска права, да интервенишу код Владе Црне Горе, да под хитно престане и одустане од прогонства које чини по верској основи, и од одузимања, векова старих, богомоља – написао је Владика Иринеј у писму упућеном председнику Трампу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *