Споменик патријарху Павлу у центру Москве

Споменик његовој светости патријарху српском Павлу биће подигнут у центру Москве на платоу испред Храма Петра и Павла, у Подворју Српске православне цркве, недалеко од Кремља.

Очекује се да ће спомен обележје 44. поглавару Српске православне цркве бити откривено до краја ове године, а потом ће, крај њега, бити подигнут и споменик патријарху московском и целе Русије Алексију Другом, с обзиром на то да је Подворје српске патријаршије у Москви, које је постало својеврстан симбол духовног братства српске и руске Цркве и наша два народа, отворено у њихово време, 2002. године.

Споменици српском и руском патријарху биће израђени на иницијативу доктора теологије, владике Антонија Пантелића, последњег епископа кога је рукоположио патријарх Павле, а који већ скоро две деценије руководи Подворјем Српске православне цркве у Москви.

Према речима епископа моравичког Антонија, у току је израда споменика патријарху Павлу и то ће бити дело једног руског вајара. Део споменика се прави у Русији, а део у Украјини, па уколико епидемиолошка ситуација то дозволи, споменик ће бити откривен до краја ове године.

Средства за израду споменика патријарху Павлу су већ обезбеђена, а такође добијена је и дозвола руског патријарха Кирила и градских власти.

Патријарх московски и целе Русије Алексије и патријарх српски Павле
Блаженопочивши патријарси московски и целе Русије Алексије и српски Павле

 

Владика Антоније открива за Спутњик да ће након постављања споменика патријарху Павлу уследити и друга фаза – израда споменика Алексију Другом. Према замисли, два патријарха ће стајати један наспрам другог, лицем ће гледати у Цркву Светих Петра и Павла, али ће симболично и благо бити окренути и један према другом.

Патријарх Павле, који је на челу Српске православне цркве био од 1990. године, па до смрти новембра 2009, био је изузетно поштован у Русији, у тој мери да га је патријарх Алексиј Други увек дочекивао на аеродрому и лично испраћао, што није по протоколу РПЦ.

О истинском поштовању и љубави два поглавара сведочи и чињеница да је патријарх Алексиј захтевао да приликом служења литургије са његове десне стране увек стоји патријарх Павле, иако то често није било по диптиху, или није било предвиђено црквеним протоколом.

Такође, у најтежим годинама великих искушења, руски патријарх Алексије Други је заједно са патријархом Павлом походио све земље у којима живи наш српски народ.

Извор: Спутњик/Оливера Икодиновић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *