Sofijini izvori kao bosanske piramide

Neki ga posećuju u nadi izlečenja ili pronalaska duševnog mira, dok neke dovede znatiželja. Jedni veruju u njegove magične moći, a drugi se smeju sujeverju onih prvih.

Na Fruškoj gori, tridesetak kilometara od Novog Sada, na raskrsnici Partizanskog puta i puta Ležimir – Sviloš, pedesetak metara od ivice šume počinju Sofijini izvori. Lokacija koja godinama postaje sve popularnija među građanima Srbije jer navodno predstavljaja mesto lekovitog zračenja, iako za to ne postoji nikakvo naučno utemeljenje.

Sve je počelo kada je pre više od petnaest godina Sofija Milanović, putujući kroz jedinu sremsku planinu, osetila energetski izvor, za koji se tvrdi da povoljno utiče na raspoloženje i zdravlje ljudi. Po njoj je i nastao naziv Sofijini izvori, a od tada su o tome napisani brojni novinski i internet tekstovi, a intervjui sa pronalazačem se mogu naći i na Jutjub kanalu.

Destinaciju nije teško pronaći jer je uvek parkirano više vozila sa registarskim oznakama iz cele zemlje, a posetioci redovno ulaze i izlaze iz šume.

Na nekoliko desetina metara od ulaza reportera Mojnovisad.com dočekala je neobična scena. Troje ljudi sa zatvorenim očima i u tišini stajalo je oko drvenog krsta od dva metra. Nakon pet minuta nastavili su put dalje ka dubini šume.

Objašnjene za neobičan ritual nalazio se na samom krstu u vidu ikone i uputstva sa detaljnim instrukcijama. Tu je pisalo da po dolasku na izvor treba izgovoriti “U ime oca i sina i svetog duha”, prekrstiti se, poljubiti ikonu i krst, uputiti molitvu “Oče naš”, očistiti izvor, meditirati dvadeset minuta, ponovo se prekrstiti i poljubiti ikonu i krst i reći Amin.

Naime, tvrdi se da se Sofijini izvori sastoje od nekoliko energetskih polja unutar kojih su energetski stubovi. Veliki drveni krstovi koji su raštrkani po šumi, verovatno označavaju pozicije tih stubova, s tim da jedan od njih predstavlja centralni stub. A na njima i oko njih vernici ostavljaju razne predmete. Ikonice, brojanice, lančiće sa krstom, novac i sveće. Dok nekima to deluje kao paganski običaj, drugima simbolika tih predmeta je sastavni deo njihovih verskih osećanja.

U blizini jednog krsta sedeo je zamišljeno i student teologije koji uskoro završava školovanje. Iako nije želeo javno da priča za medije, rekao je da mu je to bila prva poseta mestu koje utiče na razvoj duhovnosti. Dodao je da priča o energijama nije fikcija što je potkrepio zapažanjem da cveće intenzivnije cveta u blizini krsta, ali i činjenicom da se samo pre pola sata u šumi sreo sa rođakom koju nije video godinama.

Među posetiocima nalazio se i lekar koji redovno dolazi u ovaj deo Fruške gore. Po njemu priče o energijama nisu jalove i posete Sofijinim izvorima ga uvek opuštaju od stresa prouzrokovanim poslom.

Da ne shvataju svi ozbiljno priču o fontani dobrog zdravlja i raspoloženja pakazao je i primer porodice koja je šetala po šumi. Kada su se približili krstu otac je zatvorio oči, počeo je da se trese i ispušta čudne zvukove. Kroz smeh je objasnio ženi i deci da se napunio energijom.

Verovali ili ne, Sofijini izvori ipak predstavljaju atrakciju, koja privlači veliki broj posetilaca.

Iako je naučna zajednica osporila postojanje bosanskih piramida, to nije sprečilo Semira Osmanagića da gradić Visoko smesti na turističku mapu sveta. Prošle godine posetio ga je i Novak Đoković i time još više doprineo popularnosti lokacije. Prema izveštavanju bosanskih medija Nole je ponovo stigao u BiH i navodno opet planira posetiti piramide uoči Turnira “Roland Garos”.

Primer komšija Bosanaca možda najbolje dokazuje kako u doba pandemije treba iskoristiti turistički potencijal svega što je postalo popularno u prirodi. Zato, ne treba se iznenaditi ako jednog dana zateknemo najpoznatijeg tenisera sveta kako zatvorenih očiju meditira na Sofijinim izvorima.

Tekst i fotografije: Mojnovisad.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *