Сећање на војводу и пастира српског рода

Пише: Огњен Војводић

На данашњи дан рођен је Момчило Ђујић, православни српски свештеник и војвода (Ковачић, Книн, 27. фебруара по православним календару 1907. (12. март по католичком календару) – Сан Дијего, 11. септембар 1999), који је је у Другом свјетском рату предводио значајан дио српске војске на подручју сјеверне Далмације и западне Босне.

Момчила Ђујића, родом из Стрмице код Книна, рукоположио је за свештеника Владика далматински Иринеј 1933. године. Почетком Другог свјетског рата услед распада Краљевине Југославије и Југословенске војске Момчило Ђујић је као поштован свештеник у народу прихватио одговорност одбране српског православног народа од геноцидног погрома, који је спроводила, у програму холокауста, на свом простору католичко-нацистичка Независна држава Хрватска. Заправо, прихватио је титулу војног и политичког вође ослободилачког народног покрета. Указом Краља Петра Карађорђевића на Видовдан 1942. године добиo je признање титуле српског Војводе.

Војвода Момчило Ђујић је формирао Динарску дивизију која је до краја рата штитила српски народ на тромеђи Лике, Босне и Далмације од наци-усташког, исламског и комунистичког терора. Када је Краљевина Југославија на крају рата пала под војну окупацију Комунистичке партије југославије војвода Момчило је превео у Европу око 20 хиљада српских бораца и народа. Затим је са већином својих сабораца и сународника прешао у Сједињене америчке државе. После прихватања војних дужности и војводства Момчило Ђујић није више вршио свештеничку службу, али је до краја живота живио свештеничким моралом.

У Чикагу је 1948. године формиран српски патриотски покрет „Равна гора“ на чијем челу је био Војвода Момчило Ђујић. Почетком ратног распада Социјалистичке ФР Југославије покрет Равна гора је помагао Србе у Крајини за вријеме одбрамбеног рата Републике Српске Крајине од војске обновљене нацистичке Независне државе Хрватске у авнојевским границама СФРЈ, када је српски народ трећи пут у 20. вијеку био изложен геноцидном погрому и прогону од стране хрватског режима уз подршку Ватикана и војне евроатлантске алијансе. Покрет Равна Гора је био покретач многих доботворних дјелатности међу Србима у иностранству и помогао у изградњи више од стотину православних храмова.

Војвода Момчило Ђујић је после рата у емиграцији српском народу свештенички проповиједао о разумијевању православног предања и религиозних разлика православља и других вјерских учења, о геополитичким вјерским и војним разлозима ратова на Балкану и у свијету. Живот у Европи и Америци није промијенио његово поштовање православне вјере, никад се није подао комформизу и религиозном релативизму у односу на римокатолицизам и протестантизам, већ је свједочио и проповиједао православно предање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *