Haos u Hrvatskoj: Dron iz Ukrajine pao u Zagreb

Sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma “Stjepan Radić” na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija, javljaju hrvatski mediji. Prema prvim informacijama, pala je bespilotna letelica. Ovaj ozbiljan incident izazvao je haos u Hrvatskoj, čiji zvaničnici se čude kako je moguće da letelica pređe preko država članica NATO, da leti sat vremena i da je niko ne primeti.

Jutranji list navodi da se na delovima letelice koja je pala vide crvena zvezda i ruska ćilica. Prema nazvaničnim informacijama hrvatskog portala Index reč je o bespilotnoj letelici, potencijalno Tu-141 koja je doletela iz Ukrajine. Izmeren je i nivo radijacije, ali nije se utvrdilo nikakvo povećanje, piše Jutarnji list.

ImageNa lice mesta brzo su izašli policija i vatrogasci koji su ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Mesto događaja puno je krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila. Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.

“Nismo ništa videli, ali čulo se jako. Sreća je da u tom trenutku tu nitko nije prolazo”, rekli su studenti koji su izašli iz obližnjeg doma.

O incidentu na Jarunu oglasila se i policija.

“Večeras (10.3.2022.) nakon 23 sata, Policijska uprava zagrebačka je zaprimila više dojava građana da su na širem području Jaruna osetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha. Na mesto dojave su žurno upućene policijske patrole koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo takođe prethodno dobili dojave građana.

Policijski službenici osigurali su užu i širu zonu mesta događaja gde se obavlja uviđaj, uz sudelovanje svih nadležnih službi. Za sada policija nema dojava o povređenim osobama na području šire zone mesta događaja. Oštećeno je nekoliko parkiranih vozila.

Takođe, na terenu su policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod ovakve vrste događaja i u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana. Medije pozivamo na odgovorno izveštavanje javnosti i iznošenje proverenih informacija dobijenih od nadležnih službi, a kako bi sprečili širenje dezinformacija.

Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dele snimke/fotografije s mesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika. Policija će kontinuirano objavljivati informacije koje su činjenično potvrđene”, piše u saopštenju policije.

Predsenik Zoran Milanović rekao je tokom obraćanja javnosti povodom pada bespilotne letelice u Zagrebu da zna odakle je objekat došao i da je događaj ozbiljan međunarodni incident.

„Hrvatskim prostorom je leteo manje od sedam minuta. Ovo je ozbiljan incident“, rekao je Milanović.

Dodao je da je procenjeno da incident nije bio usmeren protiv Hrvatske.

„Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo, da letelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba“, rekao je.

Naglasio je i to da pojedine televizije uopšte nisu izveštavale o događaju.

Letelica još uvek nije zvanično identifikovana, Ali Tajler Rogovej, urednik portala The War Zone, smatra da je u pitanju izviđački dron.

“Neki su rekli kako se radi o avionu koji se srušio i da su u blizini viđeni padobrani, drugi su rekli da je reč o projektilu. Nakon pomnog ispitivanja vizuelnih dokaza, The War Zone čvrsto veruje da se zapravo radi o izviđačkom dronu Tu-141 “Strizh” koji se sigurno pokvario i prešao preko cele Mađarske ili delova susednih zemalja, u Hrvatsku iz Ukrajine”, navodi autor i dodaje kako je Ukrajina poslednjih dana krenula da puštata bespilotne letelice iz sovjetskog doba, a da su oni jedini poznati operater tih dronova.

Kako navodi, sumnju da je reč o dronu potvrdili su kada su videli jedno krilo objekta koje je uglavnom ostalo netaknuto.

“Činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini pre samo nekoliko dana”, ističe Rogovej.

“Mislim da ljudi u Hrvatskoj još ne shvataju šta je tačno sletelo u njihov grad. Biće zanimljivo čuti što o tome kaže Ukrajina. Takođe, ovo postavlja neka ozbiljna pitanja spremnosti protivvazdušne obrane NATO zemalja nad kojima je Tu-141 preletao”, zaključuje on.

Markijan Lubkovski, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, rekao je da avion koji se srušio u Zagrebu nije ukrajinski. On je rekao i da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa Generalštabom ukrajinske vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *