Роман Предрага Савића о Иви Андрићу

Пише: Здравко Елез

Познати адвокат, новинар и писац Предраг Т. Савић из Београда после десетогодишњег истраживања и прикупљања обимне грађе написао је узбудљив роман о нобеловцу Иви Андрићу.

Дело интригантног наслова „Тајна испод мртве мачке“ ових дана треба да крене пут читалачке публике, а заједнички је изадвачки подухват „Народне просвете“ и „Филипа Вишњића“.

Кроз разговоре са својим пријатељима, савременицима, политичарима, полицијским иследницима, знаним и незнаним личностима, аутор нам открива до сада непознате детаље из живота Анрића, његове ставове, страхове и дилеме, посебно у периоду непосредно после Другого светског рата. То је време почетка комунистичке владавине, која је обележена масовним ликвидацијама, посебно српске предратне интелектуалне елите.

-Прикупио сам више хиљада извора, књига, студија, новинарских тесктова, научних радова, интернет страница, ТВ емисија… и засита ми је требало много времена да то уобличим у форму романа. Заправо ово моје дело је нешто између романа, драме, есеја и трилера. На читаоцима, али и стручној јавности,  је да процене да ли сам успео на веродотојан начин да пренесем оно што је мучило српског нобеловца – каже Предраг Савић и истиче:

– Желео сам и да објасним Андрићеву љубави према црквеним звонима и зашто се одрекао римокатоличке вере.

Из прегршти историјских података сазнајемо како се због Степинца и усташких злочина у Јасеновцу Иво Андрић одрекао римокатоличке вере, али и најсуровије детаље о ликвидацијама и прогонима из доба револуционарне правде, када је комунистичким неистомишљеницима живот висио о концу.

Кроз овај необичан роман дефилију: грофови Иво и Лујо Војиновић, Мато Грацић, Марко Мурат, Анатолиј Ивановић, Светозар Ћоровић, Антун Фарчић, Виктор Новак, Стеван Мољевић, Нико Бартуловић, Марко Ристић, Исидора Секулић, Бела Павловић, Димитрије Митриновић, Владимир Ваухник, Бранко Лазаревић, Рафаел Лемкин, Лудвик Хиршфелд и десетине других познатих личности.

Из књиге такође сазнајемо зашто се Иво Андрић, ни по коју цену није хтео одрећи српства, мада му је у комунистичкој машинерији било много безболније и знатно исплативије бити – Хрват.

Елементе психолошког трилера, пуног изненађења и обрта, Предраг Савић уноси уз помоћ маште у онај део романа када се трага за два изгубљена романа  о звонима и Србима римокатолицима.

 

О аутору

Рођен 2. новембра 1964. године у Ваљеву. Дипломирао на Правном факултету у Београду. Био је начелник судског надзора и помоћник за нормативу и правосуђе, министра правде др Владана Батића у владама Зорана Ђинђића и Зорана Живковића.

Радио је и као начелник Опште управе у Општини Палилула. У време режима Слободана Милошевића, био је представник опозиције у изборним комисијама више година, а касније на предлог ДОС-а и члан Републичке изборне комисије.

Аутор је историјског романа „Калуђери и смрт“, романа „Небеска откоманда капетана Сајића“, збирке прича „Иконе и бисте“, и збирке путописа „Светлости православља“. Дуго се бавио и новинарством. Објавио је више од две хиљаде текстова. Коаутор је романа „Настанак и нестанак Срба римокатолика у Дубровнику – Госпар Мато Грацић“ као и више стручних књига из области експрорпијације и реституције. Отац је Петру и Рељи Савићу.

.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *