„Просвјета“ из Беча покреће акцију „Обновимо светиње“

Управа одбора Просвјете у Бечу одлучила је крајем прошле године да се јубиларни, десети Просвјетин Српски новогодишњи концерт у Бечу ипак помери за следећу годину. Иако је програм био спреман, као и значајни српски и интернационални уметници, околности нису дозволиле да се слављенички концерт одржи. Али, ова српска организаија покреће акцију „Обновимо светиње“.

„Свима нам је жао, много рада је уложено у припрему, посебно јер је овај концерт требао бити јубиларан.Била је то прилика и да се подсетимо ранијих концерата и успостављања и стварања ове важне традиције бечких Срба , која је свих ових година успешно представљала нашу врхунску културу, уметност, музичку традицију, али и репрезентовала вишевековно присуство Срба у Аустрији.“ – каже Срђан Мијалковић, председник Просвјете. Мало подсећање на скромне, али вредне почетке: ВИДЕО

„Ипак, време је пред нама, драго нам је да је  „Просвјетина школа српског језика“ и даље успешна, као и рад „Просвјетиног клуба младих уметника“, који су наше перјанице у овом тешком времену“, додаје Мијалковић.

Иако је протекле године много тога морало да се откаже, а да су тешкоће изазване ковидом19 тешко погодиле и успориле рад Просвјете, као и многих других, ипак је одржано неколико успешних онлајн активности, од којих издвајамо предавање „Српски ратни заробљеници у Угарској“ и  „Виртуелну Недељу поезије“ Просвјетиног клуба младих уметника, која је привукла песнике из целе Еx-YУ. Надамо се да ће у предстојећој години ове недаће нестати и да ће се рад Просвјете на очувању и неговању наше културе, традиције, уметности и образовања успешно наставити, као и у претходној деценији, кажу у бечкој Просвјети.

У продукцији СПКД „Просвјета“ из Беча, у припреми је документарни филм о рушењу конака манастира посвећеном Светом Василију Острошком на Бриској гори код Улциња. Овај филм означава почетак пројекта „Обновимо светиње“, чије су припреме, по благослову Eпископа аустријско-швајцарског Господина Андреја и оца Бенедикта, игумана манастира Михољска Превлака, по жељи блаженопочившег Митрополита Амфилохија, започете у новембру 2020.

Песма „Божји знамен“ је саставни део филма, а премијерно је представљена 12.децембра 2020. на истоименом Youtube каналу: ВИДЕО

Идеја пројекта је да се укаже на потребу да светиње у Црној Гори, које су биле угрожене од стране бивших власти, ваља и обновити и тако их сачувати за будућност. Једна од тих светиња је и  манастир Светог Василија Острошког, на Бриској гори код Улциња. Филм је покушај да се јавност мотивише и да се почне са сакупљањем помоћи за обнову тог малог али чудесног манастира.

Читав пројекат су покренули чланови Просвјете Младен Еркић, Цвијетин Смиљић и Иван Поповић када су се прошлог лета вратили из Црне Горе где су посетили манастир. Како кажу, благодат коју су осетили на рушевинама конака им је дала снагу да окупе читав тим људи око себе који ће помоћи овом пројекту.

За потребе документарног филма, чланица Просвјете Весна Шпирић је написала песму „Божји знамен“ којом је успела да на инспиративан начин опише крст и страдање ове светиње, лепоту манастира и лепоту духовности које монахиње у себи носе и на крају наду у боље сутра јер, „рука Светог Василија манастиру враћа светлост, штити га за сва времена“.

Извођач песме је музичар Данијел Тасић, који је по бројним реакцијама публике, дивно пренео слушаоцима њену поруку. Песма је снимана у студију Саше Јоксимовића из Беча.

У документарном филму који је у припреми гледаоци ће бити у прилици да виде све о обнови манастира, монахињама које своје срце дају за манастир, о рушењу конака поред манастира од стране бившег црногорског режима, као и важности и потреби да се манастир обнови.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *