Прошлост и садашњост руку под руку

Nа обележавању дана општине Велика Плана, када је председник Скупштине општине Душан Марић у свом говору осврнуо на прошлост, износећи податке о односу према тој прошлости који овој локалној самоуправи служе на част

Свечана окупљања поводом обележавања годишњица градова и општина су прилика да се људи сретну, да се сагледају резултати који су у међувремену постигнути али и да се окупљени подсете на прошлост своје локалне самоуправе.

Управо то се догодило на обележавању дана општине Велика Плана, када је председник Скупштине општине Душан Марић у свом говору осврнуо на прошлост, износећи податке о односу према тој прошлости који овој локалној самоуправи служе на част.

Поштовани грађани Велике Плане, колеге и колегинице одборници, поштовани гости из других општина и драги гости са Косова и Метохије, из Македоније и из Словеније 30. априла 1924. године, дакле прије 99 година, указом Краља Александра Карађорђевића, праунука Вожда Карађорђа, Велика Плана је проглашена за варошицу и због тога 30.aприл обиљежавамо као Дан општине. Свечану сједницу Скупштине одржавамо вечерас, због наших гостију, прије свега чланова Националног ансамбла Венац из Грачанице.

И кад сам већ код 30. априла,  да подсјетим да је 30. априла 1945. године Црвена армија, јуначка руска војска, заузела Берлин и развила заставу на њемачком Рајхстагу. Догађаји у Украјини и злочиначке агресије НАТО на СР Југославију а прије тога на Републику Српску показују да су Руси у Другом свјетском рату поразили али нису и уништили фашизам.

Дан општине је прилика али и морална обавеза да се присјетимо свих оних који су себе, свој рад и знање уградили у њен развој. То су стотине знаних и незнаних учитеља, професора, љекара, привредника, занатлија, радника у јавним предузећима и установама, занатлија а посебно наших драгих сељака и сточара.

Али први којих треба да се сјетимо су они који су у бројним одбрамбено-отаџбинским ратовима дали живот за слобофду отаџбине.

Почев од Милована Стојадиновића, чувеног хајдучког харамбаше Милована од Плане, који је заједно са Карађорђем и Станојем Главашем, подигао Први српски устанак и учествовао у чувеним бојевима на Руднику, Иванковцу, Власеници, Пожаревцу, Мишару, Београду и Делиграду

до Слободана Јелића, Сретена Лалића, Весе Новаковића, Игора Павловића, Живорада Јелића, Зорана Ранђеловића, Миладина Доганџић, Ратка Дабовића,   и других 25 војника и полицајаца који су погинули у ратовима у Хрватској, БиХ и у одбрани СР Југославије од варварске агресије фашиста из НАТО пакта.

У Другом свјетском рату страдало је око 600 припадника два антифашистичка покрета, партизанског и четничког.

У два балканска и Првом свјетском рату погинуло је или умрло 3.444 официра и војника Војске Краљевине Србије из Велике Плане. Цијела једна бригада.

Са поносом истичем да их нисмо заборавили, да Општина Велика Плана посљедњих година, откако је одговорност за вођење општине преузела СНС, његује културу сјећање на ове јунаке и мученике.

-На важније датуме посјећујемо спомен-обиљежја по нашим селима и одајемо почаст сјенима наших јуначких предака

-Велика Плана је једна од ријетких општина у Србији која редовно обиљежава почетак одбрамбено-отаџбинског рата српског народа у Хрватској

-делегација Велике Плане је и ове године била једина делегација из централне Србије која је 24. марта у Грачаници присуствовала обиљежавању годишњице почетка агресије фашиста из НАТО на Југославију

-делегација Велике Плане била једина општинска делегација из Србије које су на позив предсједника Републике Српске 9. јануара присуствовале обиљежавању 31. годишњице проглашења Републике Српске у Источном Сарајеву.

-делегација Општине је 23. октобра на Зебрњаку присуствовала обиљежавању 110. годишњице Кумановске битке

-делегација Плане је положила вијенце у Јасеновцу, у Доњој Градини и на Кадињачи

-општина Велика Плана је 11. новембра, на годишњицу побједе у Првом свјетском рату, једина имала делегацију која се попела на Кајмакчалан и на 2.520 метара положила вијенац на спомен-костурницу у којој почивају посмртни остаци више од 800 српских јунака, међу њима и јунака из Плане

И оно што са посебним поносом понављам и понављаћу сваки пут: ово општинско руководство је прије двије године, први пут послије 1940. године, први пут послије 81 годину срамног ћутања, почело да обиљежава и годишњицу ослобођења Велике Плане у Првом свјетском рату.

Рећи ћу неколико ријечи и о раду локалног парламента: од априла прошле године Скупштина општине је одржала 16 сједница, расправљано је по 130 тачака дневног реда  и усвојено више од 120 различитих рјешења, одлука и других аката.

Важније од броја сједница јесте што локални парламент ради конструктивно и у доброј атмосфери. И томе свој пуни допринос дају и владајуће странке и опозиција.

Ви у медијима можете чути и прочитати да у парламентима многих градова и општина  има инцидената, свађе, кажњавања… Било је тога раније и код нас, али више нема. За 2 године, ни једне свађе, ни једне казне, ни једног одузимања речи, ни ни једне опомене.

С обзиром да је припремљен један краћи видео-материјал о резултатима рада Општине у последњих годину дана, и да ће нам се обратити и предсједник општине Игор Матковић, ја се вечерас нећу детаљније бавити том темом.

Мислим да су резултати које смо остварили од априла прошле године добри али мислим да су морали бити још бољи и на нама је да до следећег априла поправимо резултат.

Посебно кад је у питању решавање најважнијих комуналних проблема и обнова путне мреже на територији Општине.

Велика Плана - старе слике | Velika Plana - old photos | SkyscraperCity Forum

Нажалост, и не кривицом општинског руководства, регионални путеви су нам међу најлошијим у Србији. Да прије 3 године, на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, није обновљен пут до Смедеревске Паланке, ми не би имали ни један пут који води из града а који није лошем стању.

Од почетка прошле године, први пут смо асфалтирали или обновили на десетине градских улица, али одржавање државних путева нити је у нашој надлежности, нити Општина за то има потребан новац.

Ни сам не знам колико пута смо се, ради рјешавања тог проблема, обраћали Влади и надлежним министарствима. Имамо одређена обећања и инсистираћемо да она буду и остварена.

 Желим овом приликом да истакнем чињеницу да је 2017. године било запослено 7. 501  становника из наше општине.

Захваљујући добром привредном и политичком амбијенту који су створили предсједник Републике и Влада Србије, од тада до данас, за пет година, запослено је још 3.113 Плањана, што је повећање од 41. одсто.

У жељи да се догодине сретнемо у бољем стању и имању, да на свечану седницу из Лозовика, Марковца, Крњева и Радовања и Ливадице дођу обновљеним путем,

свим грађанима Велике Плане честитам Дан општине.

Текст: Тамо далеко

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *