Pronađen lek koji sprečava širenje korone

Istraživači sa državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire korona virus na zdrave ljude.

U pitanju je lek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom Molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos Kovid-19 na druge osobe. Na čelu tima bio je doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

“Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira SARS-COV-2 prenos. Ovo bi mogla da bude prekretnica”, rekao je Plemper.

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti sprečilo bi katastrofane posledice koje je već ostavila pandemija.

“Primetili smo da je lek MK-4482/EIDD-2801 doneo čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da lečenje zaraženih životinja, davajući im lek oralno, dramatično smanjuje transmisiju”, rekao je Plemper.

Studija koju je Plemperov tim proveo objavljena je u naučnom časopisu Nature Microbiology, a u njoj je Molnupiravir prenamenjen za borbu protiv virusa SARS-CoV-2. U testiranju su korišćene veverice, kako bi se videlo koliko taj lek suzbija transmisiju.

“Verujemo da su veverice relevantan model za transmisiju, jer bez problema šire SARS-CoV-2, ali većinom uopšte ne razvijaju tešku bolest, što je dosta slično načinu na koji novi koronavirus prenosi mlađa populacija”, kaže Plemperov kolega i koautor studije dr Robert Kox.

Prvo su veverice zarazili novim koronavirusom, a onda su pratili širenje virusa među njima, koje je krenulo tako što se virus širio iz nosa životinja. Nakon toga su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene veverice koje su uzele lek sa nezaraženima, niko nije bio zaražen u kontaktu.

Ako rezultate dobijene na vevericama budu uspeli da ponove i u testiranju s ljudima, kovid 19 pacijenti koji bi primili Molnupiravir mogli bi postati nezarazni u roku od 24 sata. Molnupiravir se trenutno nalazi u naprednoj fazi (II/III) kliničkih testiranja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *