Preminuo i raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Artemije Radosavljević preminuo je danas od posledica izazvanih koronavirusom u 85. godini. On je 18. novembra primljen na infektivno odeljenje u Valjevu. Za N1 u Valjevu je potvrđeno da je bivši vladika preminuo u sanitetu tokom transporta za Beograd.

Prema izvorima iz Valjeva, gde je nekadašnji episkop boravio poslednjih godina, da je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja raščinjeni vladika trebalo da bude prebačen za Beograd, u KBC Dragiša Mišović.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve, podseća RTV KiM.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle. Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog potom je imenovan dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković objavila je na svom Tviter nalogu vest o smrti. Navela je da je vladika Artemije bio „veliki borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji“, i da je bio „do kraja progonjen, ali sada konačno u miru“. „Večan mu spomen i hvala“, napisala je Trajković na Tviteru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *