Прекопали српско гробље да би направили пут

У близини Храма Светог Димитрија у северној Косовској Митровици тешком механизацијом прокопан је пут преко старог српског гробља.Ово гробље, које датира из периода од 1912. до 1945. године, прекопано је и на местима гдје су се налазили споменици, па се на појединим деловима виде чак и остаци покојника који су ту сахрањивани, пише Косово онлајн.
Пут је, како су рекли мештани који живе у близини, направљен само за потребе једног Албанца чија кућа треба да почне да се обнавља. Како кажу, пут ту никада није био и нико их није обавијестио да ће ићи преко српског гробља. Локални свештеници су потврдили да је земљани пут направљен, без ичије дозволе.

-Багером је заорано православно гробље на црквеном земљишту у северном дијелу Косовске Митровице, старо више стотина година – потврдила је за РТС филолог Митра Рељић.

Рељићева, која се између осталог бави изучавањем српских православних гробаља на Косову и Метохији, забележила је призоре прекопаних гробова из којих вире кости покопаних и насуте земље преко постојећих споменика на другом дијелу гробља.

Преко старог српског православног гробља у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у непосредној близини цркве Светог Димитрија. Према наводима православних свештеника, на том гробљу, површине око 30 ари, покојнике су сахрањивали до 1950. године.

Влада у Приштини донела је прошлог месеца одлуку о реконструкцији и реновирању кућа албанских власника у насељу Брђани у сјеверном дијелу Митровице, оштећених током сукоба 1998-1999. године.

Из новог сазива руководства сјеверног дела Митровице саопштили су да није довољна само изградња кућа, већ да је за њихове становнике потребно и прилагођавање путне инфраструктуре.

Фотографије и видео запис: Kosov online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *