Пустиња у оази

Обично је оаза у пустињи, али на 25 километара од Ваљева ка Бајиној Башти налази се манастир Пустиња, чија црква је посвећена Ваведењу пресвете Богородице, који је у срцу прелепе зелене оазе, на почетку клисуре коју је створила река Јабланица.

Откуд манастиру име Пустиња? Једни кажу да је место на коме је саграђен врло неприступачно, па је зато названо Пустињом, али има и легенда о настанку овог храма, која другачије објашњава његово име. Наводно су три брата градила три цркве у овом крају, Грачаницу (која је потопљена кад је на Јабланици изграђена брана Ровни), Јовању и Пустињу. Кад су цркве саграђене два старија брата била су веома завидна што је најмлађи саградио најлепшу цркву, па су га проклели и пожелели да му остане пуста!
Не зна се је ли се клетва остварила, али, ето, остао је траг ове зависти у имену манастира.
Живопис у Пустињи с почетка 17. века, дело светогорских сликара Јована и Николе, веома је леп. Фреску Св. Јована Крститеља по лепоти упоређују са Белим анђелом. Једва сам добио одобрење да је фотографишем, јер то није дозвољено.
У порти се налази лековити извор Млаковац и бор засађен 1848. године, који је такође својеврсна светиња. Ником и не пада на памет да помисли како му ту није место, као што неке архитекте тврде да дрвећу није место код Храма Светог Саве.

Текст: Ново Томић (преузето са Фејсбука)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *