Помен ђенералу у Билећи

У Равногорском парку у Билећи данас је служен помен ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу и откривене бисте четничком војводи Сави Ковачу и команданту Граничног батаљона Шпиру Бабићу.

Потомак Саве Ковача, Шћепо каже да је ово велики дан за Српство, јер не смијемо дозволити да се више икада дијелимо, него морамо бити сложни.

„Ово нам је порука да је најважније да будемо сложни, да имамо мир и дјецу, а све остало ће Бог дати“, поручује Ковач.

Ковач се присјетио и славне историје својих предака и истакао значај Саве Ковача кроз нашу историју.

„Прво и основно је да на нашем подручју који је он контролисао није било геноцида. Сава је организовао народ и ми смо извојевали сјајну војничку побједу. Преко хиљаду усташа у августу 1941. године пошло је из Требиња да побије и попали Љубомир. Сава је са Јаковом Мишељићем на Моску организовао засједу и спасио народ. Његов брат био је Благоје, најповјерљивији Дражин човјек који је Дражу чувао као мало дијете, зато је наша породица и побијена“, прича Шћепо Ковач.

Брат Шпира Бабића, Радомир Бабић каже да се величина његовог брата огледа у његовим добрим дјелима јер је спасио бројну дјецу и жене.

„Пола вијека сам ово сањао. Овај дан ми много значи. Патио сам да ли ћу дочекати освештање овог споменика моме брату и Богу хвала дочекао сам овај дан. Доживио сам да је мој брат постављен да гледа директно у Чичу и да слуша његова наређења“, каже Радомир Бабић.

Обраћајући се присутнима војвода Славко Алексић рекао је да се данас навршава 75 година од мученичке смрти и пуцња у ђенералове груди.

„Уприличили смо помен ђенералу, горском цару, хероју Равне горе, најодликованијем официру прошлог вијека и свим његовим војводама, официрима и војницима. Нека им Господ да мир и вјечни покој“, рекао је војвода Алексић.

Алексић је рекао и да су се данас окупили и због истине и правде, јер је истина само једна и не може да се закопава у земљу, као што су је, каже, комунисти закопавали деценијама.

„Стојећи између овог крста и ових споменика питам се коме је теже џелату или жртви. По мени теже је џелату, јер све носи у себи и не смије да каже.

Стојећи овдје питам се да ли из мора братске крви може да изађе помирење. Наша историја познаје само двије ријечи- сеобе и деобе. Молим се Богу да нам се деобе никада не понове“, поручио је војвода Славко.

Присутнима се обратио и вајар Милован Бокић који је Драгану Бабићу уручио бисту Шпира Бабића.

„Жеља ми је да на данашњи датум уручим поклон човјеку који је најзаслужнији што је направљен овај парк, потомку Шпира Бабића, нашем Драгану Бабићу“, поручио је Бокић.

Помену су присуствовали и начелници општина Билећа и Гацко, Веселин Вујовић и Огњен Милинковић.

Извор: Слободна Херцеговина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *