Poklon unuka efendije Softića Đurđevim stupovima

Povodom Đurđevdana, slave Manastira Đurđevi stupovi, porodica Softić iz Berana uručila je poklon sliku Njegovom preosveštenstvu, Vladiki Joanikiju. Fotografiju, oltara Manastira Đurđevi stupovi iz 1921.godine, dimenzija 51×62 centimetara, svečano su uručili Adem – Ado i Tufik Softić – unuci Adema A. Softića – posljednjeg beranskog muftije.

Kako je saopštio Adem Softić – fotografija je poklon Manastiru i Vladiki Joanikiju u čast poštovanja te beranske svetinje što Đurđevi stupovi predstavljaju za sve građane te opštine bez obzira na veru i naciju.

“Danas sam imao izuzetnu priliku, čast i zadovoljstvo da sa svojim bratom, u ime porodice i potomaka poslednjeg beranskog muftije Adema A. Softića, povodom manastirske slave – Đurđevdana, a u znak dubokog poštovanja prema ovoj drevnoj beranskoj svetinji, Njegovom preosveštenstvu, Vladiki budimljansko nikšićkom, gospodinu Joanikiju, domaćinu Manastira Đurđevi stupovi, uručim ovaj skroman poklon i lično čestitam slavu uz želju da je još mnogo godina slavi u miru, zdravlju i blagostanju“ saopštio je Adem – Ado Softić.

Da podsjetimo, Ado i Tufik Softić pripadaju staroj beranskoj gradskoj porodici Adema A. Softića (1856.–1939.) – posljednjeg beranskog muftije, koji je službovao u tom mjestu u periodu 1912.-1922. godine i svojim verskim učenjem i tolerancijom dao ogroman doprinos suživotu građana različitih vera u Beranama i kao takav je ostao upamćen do danas. Očigledno je da su i njegovi unuci nastavili stazama đeda ali i oca, Safa, uglednog i poznatog Beranca koji je, nažalost, prije nekoliko godina umro.

Fotografija oltara Manastira uramljena je u Staklorezačkoj radnji Hasana Mašića iz tog grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *