Pogrešna podrška zapadnih zemalja Prištini

Srpska narodna odbrana u Americi ocenila je da skorašnji događaji na Kosovu sada sasvim jasno pokazuju koliko je nesebična podrška zapadnih zemalja „nepriznatoj državi Kosovo“ bila pogrešna.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, svakodnevno ugnjetavan srpski narod na Kosovu doživeo je poslednjih godina represiju kakva se retko viđa, a poslednji dani jasno pokazuju namere vlasti iz Prištine.

„Prištinske privremene vlasti na svaki način žele da silom oružja preuzmu i okupiraju teritoriju i vlast koje poseduje srpski narod. Predvođeni naređenjem osionog albanskog političara Aljbina Kurtija, specijalne jedinice kosovske policije sprovele su akciju instaliranja na vlast ljudi koji nisu legitimni predstavnici naroda na teritoriji na kojoj žive“, ističe se.

Podsećaju da su Srbi bojkotovali izbore zbog sveukupnog stanja na Kosovu i zato što Priština ne želi da stvori Zajednicu srpskih opština, koja je potpisana Briselskim sporazumom deceniju ranije.

Ta akcija nasilnog uspostavljanja nelegitimne vlasti, kako navode, dovela je do protesta i potom sukoba srpskog naroda i policije, a da pri tome NATO snage nisu sprečile mogućnost da do sukoba dođe već su, dodaju, pustile albansko-kosovske jedinice da isprovociraju sukob.

Navodeći da je prema mandatu Rezolucije UN 1244 NATO ušao na teritoriju srpske pokrajine, u saopštenju ukazuju da je status pokrajine još upitan i tema je pregovora.

Kako se ističe, svoj najvažniji zadatak NATO nije ispunio.

„NATO na Kosovu i Metohiji nije da omogućava jednoj strani da silom uzima vlast i time obezbedi status po volji sile, niti je tu da sprovodi volju zemalja koje podržavaju za njih već gotov status. NATO je tu na osnovu Rezolucije UN 1244, a u tom dokumentu jasno stoji i da Srbija ima pravo na zaštitu srpskog naroda“, dodaje se.

Ocenjuju da Sjedinjene Američke Države i njeni evropski saveznici „nisu uspeli da omoguće potpunu nezavisnost za Kosovo*, a da je popustljivost prema vlastima u Prištini dosegla vrh podnošenja i ukazuju da je sve to dovelo do ovih najnovijih događaja koji prete da eskaliraju u otvoreni sukob.

„Srbi ne mogu biti provokatori i nasilnici na svom Kosovu i Metohiji jer su oni ti koji su stalno provocirani i nad njima se sprovodi svakodnevno nasilje. Slike inostranih medija ne daju pravu sliku već se bave posledicama dok se o uzrocima ne govori. To je pogrešno. Ko razume situaciju na Kosovu i Metohiji, jasno je: specijalne policijske snage prištinskih vlasti su stalna pretnja miru i stabilnosti jer svojim postupcima primenjuju izazivačko terorističke metode kvazi-države“, navodi se.

Smatraju da je za povratak na političko rešenje kroz dijalog potrebno da se hitno povuku snage specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova, koje su, kako navode, glavni uzrok učestale nestabilnosti i sukoba.

„I drugo, smatramo da je potrebno hitno povlačenje instaliranih albanskih gradonačelnika iz opština u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku i da se ti izbori tamo ponište jer su bili nelegitimni. Takođe, smatramo da KFOR snage na Kosovu i Metohiji ne treba da dozvoljavaju upade i provokacije kosovske policije pod lažnim izgovorima koje izdaju kosovske vlasti“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *