Palma usred Beča kritikovao Zapad zbog Kosova

Delegacija Skupštine Srbije, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom, boravi u Austriji na poziv dr Grudum Kugler, predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u austrijskom parlamentu

Delegacija Skupštine Srbije, koju predvodi Dragan Marković Palma, nalazi se u trodnevnoj poseti Beču, na poziv dr Gudrum Kugler, predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u austrijskom parlamentu.

Gosti iz Beograda su danas posetili austrijski parlament, gde su između članova dve grupe prijateljstva vođeni razgovori o daljoj saradnji dva parlamenta i dve države. Razgovorima je prisustvovao i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Beču.

Dragan Marković je istakao da je saradnja sa Austrijom sve bolja i to ilustrovao podatkom da u Srbiji posluje 750 austrijskih kompanija, koje zapošljavaju 22.000 radnika.

-Zahvaljujući politici neutralnosti koju vode Srbija i predsednik Vučić, i činjenici da nismo uveli sankcije Rusiji, broj zapadnih i austrijskih kompanija koje se opredeljuju da počnu poslovati u Srbiji je sve veći. Da Srbija uvede sankcije Rusiji da li bi prestao rat u Ukrajini? Ne bi.  Da li bi neko od toga imao koristi? Ne bi. Svi, i Srbija i Evropa, bi od toga imali samo štetu – rekao je Marković.

On je upozorio da je neprihvatljivo što Evropa i Zapad, kad je KiM u pitanju, uporno govore o odgovornosti dve strane.

-Kakve dve strane? Koji je to problem, koji je to incident u našoj južnoj pokrajini, a da su ga napravili Srbija i Srbi? Incidente pravi samo prištinska strana. Albanci su na Badnji dan pucali u srpskog mladića i dečaka samo zato što su nosili badnjak. Zatim su pretukli srpskog mladića. Pre dva dana albanski policajci su izrešetali auto sa dva Srbina. Umesto da za te zločine osudi albansku stranu, Zapad  opet poziva na uzdržanost dve strane. To je krajnje licemerno – upozorio je Marković.

Dr Kugler je istakla da dve zemlje povezuje veliko prijateljstvo.

-U našoj spoljnoj politici cilj da Srbija bude u Evropskoj uniji je prioritet. Srpska zajednica daje ogroman doprinos razvoju Austrije. Veoma je važno što je predsednik Vučić spreman na kompromis u rešavanju pitanja Kosova. Očekujemo dalje i brže usklađivanje spoljne politike Srbije sa politikom EU.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Marković je upozorio da Zapad, huškajući Ukrajince i dostavljajući im ogromne količine oružja, onemogućava počinjanje razgovora radi sklapanja mira.

Sa Markovićem se složio Stefan Harald, poslanik Slobodarske partije Austrije.

-Zapad mora prestati sa politikom dvostrukih aršina. Posebno prema Srbima i Srbiji. Beograd je nedavno bombardovan 70 dana i niko nije odgovarao. Niko nikom nije uvodio sankcije. Albancima na Kosovu su dali slobodu izbora. Zašto to pravo nije dato i stanovnicima Tirola? Srbi se s pravom pitaju zašto se Albancima daju prava koja se ne daju drugim narodima? Podržavam politiku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji.

Dragomir Karić je istakao da je iz Peći, da ima mnogo prijatelja Albanaca, da je za kompromis ali da politika Zapada, a to je politika stalne satanizacije Srba, ne doprinosi kompromisu.

-Albanski policajac je na srpsku decu pucao na najveći hrišćanski praznik. Da je srpski policajac pucao na albansku decu celi Zapad bi se digao na Srbiju. Zasedao bi Savet bezbednosti UN, a verovatno bi nas i ponovo bombardovali.

O odnosima dve zemlje govori i zanimljiv podatak da je delegacija Skupštine Srbije prva parlamentarna delegacija koja je zvanično posetila zdanje austrijskog parlamenta nakon njegovog nedavnog renoviranja. Obnova zdanja je trajala šest godina i koštala je 620 miliona evra. Zanimljiv je podatak da je prvi govor koji je održan u ovom parlamentarnom zdanju a nije bio na nemačkom održan na – srpskom jeziku.

Dr Kugler je prihvatila poziv Dragana Markovića da delegacija austrijskog parlamenta poseti Beograd i Skupštinu Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *