Осам векова Светосавља у Херцеговни

Овогодишњи Ћоровићеви сусрети у Гацком, који је окупио еминентне историчаре, био је посвећен великом јубилеју који, како је речено, говори о непрекидном јединству српског културног, цивилизацијског, верског и црквеног простора  

Овогодишња манифестација Ћоровићеви сусрети – 22. Међународни научни скуп историчара у Гацком, почео је полагањем цвијећа на споменик палим борцима Отаџбинског рата и посета спомен соби , а потом је одржан научни скуп на тему „Осам векова Светосавља у Херцеговини“ настављен је у сали Парохијског дома у Гацку.

Награда „Владимир Ћоровић“, накнадно ће бити уручена академику Момчилу Спремићу за животно дело, редовном професору Филозофског факултета у Београду (у пензији) и редовном члану Српске академије наука и умјетности.

У име организатора речи добродошлице присутнима је упутио председник СПКД „Просвјета“ Гацко, Радомир Вучковић. Он је истакао да континуитет који траје 22 године, је један од разлога зашто се Ћоровићеви сусрети у Гацку организују и у доба епидемије корона.

„Ове године смо организовали манифестацију у измењеним условима. Изоставили смо свечану академију и масовније окупљање. Ови сусрети дају резултат пре свега код ученика средње школе, чланова историјске секције, јер је познато да су дјеца из Гацка на такмичењима у РС чак 12 година заредом заузимали прво мјесто. Сматрам да је за то, једним делом, заслужна и ова манифестација“, рекао је Вучковић.

За разлику од претходних година, аутори су на захтев организатора припремили радове раније, што је омогућило да се зборник радова са Ћоровићевих сусрета по први пут штампа пре одржавања самог скупа. За штампу је пристигло 25 радова различите тематике и хронолошког оквира, а позитивне рецензије за објављивање са различитим научним категоријама добило је 20 радова.

„Можемо рећи да је то права мала библиотека у којој се може наћи преко 550 имена историчара широм наших простора и земаља у окружењу“, закључио је Вучковић.

Професор др ДаркоЂого, један од учесника научног скупа, каже да је ова тема изузетно значајна јер је Српски народ тек са Светим Савом, иако је имао и епископе и краљеве пре Немањића, нашао свој одраз који је касније кроз векове одржавао.

„Овај научни скуп има задатак да нас подсети на све димензије и дубине Светосавља у ових осам векова и да нама у једном ширем контексту сведочи о непрекидном јединству српског културног, цивилизацијског, верског и црквеног простора кроз ове векове, као залог таквог истог јединства за следећих осам векова“, нагласио је Ђого.

Др Драга Мастиловић, професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да је тема „Осам векова Светосавља у Херцеговини“ значајна не само за Херцеговину, него за цио Српски народ.

Ћоровићеви сусрети се и ове године одржавају у организацији СПКД “Просвјета“ Гацко, а под покровитељством Општине Гацко и Епархије ЗХиП.

 

Преузето: Слободна Херцеговина

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *