Опет Србин хоће у војнике!

У Србији је 74 одсто грађана за поновно увођење обавезног служења војног рока, показало је истраживање Истраживачког центра за одбрану и безбедност.
Представник Центра Јасмина Андрић рекла је да се за увођење обавезног служења војске изјаснило 75 одсто женских испитаника и 77 одсто мушких. Теренско истраживање спроведено је на узорку од 1.117 испитаника у 11 општина и градова у Србији, а путем сајта те организације на Интернету анкетирано је још њих 1.382.
Највише оних који су за увођење војног рока – 79 одсто, старије је од 60 година, док их је најмање – 69 одсто, старости између 40 и 49 година.
Државни секретар у Министарству одбране, пензионисани генерал-потпуковник Александар Живковић оценио је да истраживање има двоструки значај за то министарство – први је да грађани имају позитиван однос према оспособљавању за одбрану, а други да имају високо поверење у војску. Министарство одбране пажљиво анализира садашњи концепт добровољног служења војног рока, истакао је Живковић, указујући да је Министарство почетком године формирало сектор цивилне одбране и за припрему одбране.
Он је рекао да је Министарство одбране, у склопу реформи које проводи, Министарству просвете проследило предлог да се у одређене предмете у основној и средњој школи унесу поглавља у којима би се ученици упознавали са основним садржајима из области одбране и безбедности.
Учесници представљања истраживања – Андрић, Живковић и још два пензионисана генерала – Божидар Форца и Видосав Ковачевић, избегли су, на више поновљених новинарских питања, да одговоре колико би Србију коштало поновно увођење војног рока и може ли буџет то да издржи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *