Одбранићемо Републику Српску!

Помагаћемо Републику Српску, и одбранити је уколико јој неко прети. Срби немају потребу да растурају БиХ, онако како је дефинисана изнуђеним Дејтонским споразумом како би се зауставио рат, а под притиском Америке. Јер, Срби тамо нису дошли из Ниша и Милановца већ на тим просторима живе вековима и један су од три равноправна народа у БиХ. Не знам колико је Европи у интересу да услиши жеље и тежње муслимана да, када бројем становника премаше 50 одсто, добију исламску државу у срцу Европе“, рекао је у „Српском свијету“ Ивица Дачић, председник Народне  скупштине Републике Србије, поводом Светог Стефана, славе Републике Српске, гостујући у „Српском свијету“.

Честитајући Божић гледаоцима Националне телевизије и Србима  широм света, ма где били, наш гост је пожелео да се и Божић и Васкрс славе унутар породица и сугерисао да младе нараштаје треба васпитавати у духу старе српске традиције, бар када су највећи наши празници у питању.

Гост „Српског свијета“ не очекује неодбрањиве притиске од нове администрације САД.

„Промениле су се околности у самим САД, у свету, у УН, па и Србија је далеко од онога што је била деведесетих. И сам Бајден, са којим сам се срео више пута, је у многоме променио реторику“, наглашава председник Скупштине Србије и додаје да ће Србија и даље истрајавати на евроинтеграцијама јер сматра да треба паметним пројектима да конкуришемо за новац из предприступних фондова. Такође, верује да ћемо успети да очувамо војну неутралност.

„Прислушкивање, ни легално ни илегално, није добро. Поготово илегално. Сама чињеница да је председник за то сазнао од неформалног извора, а не од служби којима је то посао, указује да постоји неко изнад државних институција, што је заиста опасно“, навео је Ивица Дачић.

У „Српском свијету“ било је речи и о процесу тзв. „отпризнавања“ Косова*, о предстојећим изборима и разговору са председником Србије Александром Вучићем о евентуалној заједничкој листи, не верује да ће доћи до промене изборних закона, верује пак у дијалог са опозицијом. Објаснио је зашто Србија отплаћује косовске кредите, шта је права истина о Газиводама, српској имовини на КиМ, прокоментарисао је и политичку ситуацију у јужној српској покрајини, сентиментално се осврнувши на српску духовну баштину на КиМ и посебно на свој родни Призрен. Емисија је завршена поздравом „Догодине у Призрену“.

Опширније о свему овоме и још неколико темама у „Српском свијету“ са Ивицом Дачићем разговарала је Гордана Јанићијевић. Погледајте:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *