Зашто кнез Михајло нема капу?

У Топчидеру је у 10. јуна (29. маја) 1868. убијен српски кнез Михаило – један од наших најзначајнијих нововековних владара.

Осећајући потребу да постхумно одају почаст монарху који је трагично страдао, Срби су своме владару десетак година након његове трагичне смрти подигли репрезентативан споменик који све од тада краси главни престонички трг.

Но, складни и вешто изведени споменик кнезу Михаилу крије у себи и један интригантан детаљ који је временом прерастао у добро познату и Београђанима омиљену урбану легенду која говори о наводној омашци вајара и његовом потоњем самоубиству.

Аутор овог уметнички и историјски вредног остварења био је истакнути италијански вајар Енрико Паци (1818 – 1899).

Spomenik Knezu Mihailu | Mihailo Obrenović (Kragujevac, 1823… | Flickr

Шта у вези са спомеником и судбином његовог творца сазнајемо из једне у низу савремених српских урбаних легенди илити историјских заблуда?

Када је 6. (19.) децембра 1882. године, на празник Светог Николе Мирликијског, свечано откривен споменик српском кнезу Михаилу аутор је у тој мери био задовољан својим остварењем да је, по тој урбаној легенди, упитао окупљене за мишљење те изразио уверење да је дело изведено апсолутно беспрекорно.

И тада је, наводно, један од присутних изненађено приметио како је кнез приказан гологлав и упитао вајара: ,,А где је, забога, калпак на кнежевој глави?ʼʼ

Урбана легенда нам даље сведочи о томе како је то питање код вајара изазвало видно изненађење, узбуђење и узнемиреност што је све убрзо, као непосредну последицу, имало и његово самоубиство.

Дакле, да ли је аутор начинио пропуст тиме што је кнеза представио гологлавог и да ли је, са друге стране, због тога што је убрзо постао свестан учињене ,,грешкеʼʼ извршио самоубиство?

Ову урбану легенда забележио је наш славни архитекта и историчар уметности академик проф. др Александар Дероко.

Историјске чињенице, међутим, сведоче да је Паци умро природном смрћу.

Забележио: Дејан Ристић (извор Фејсбук)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *