Novak na Kosovu dobio ulicu

Najbolji teniser sveta može da se pohvali brojnim trofejima, ali i nekim priznanjima koje samo retki dočekaju za života, a ovaj put dobio je zaista veliko priznanje. Naime, u ovoj 2021. godinu opština Klokot, koja se nalazi na Kosovu i Metohiji, zakoračila je uz – ulicu Novaka Đokovića.

Tablu sa tim nazivom su meštani postavili na ulazu u selo Grnčar još 2015, ali ona je bila, prosto, odraz ljubavi prema najboljem igraču „belog sporta“. U međuvremenu je ta „odluka“ i ozvaničena glasanjem nadležnih. Meštani su podneli zahtev skupštini opštine da usvoji njihov predlog, a tu ideju su podržali i opštinska komisija, kao i albanski odbornici.

„Sama komisija je bila multietnička, bili su tu i albanski odbornici i albanski predstavnici sela, tako da su oni na terenu odradili posao sa građanima, identifikovali nazive ulica na teritoriji opštine. Tačno 72 naslova je bilo i takvi naslovi jednoglasnim usvajanjem dobili su jednu finalnu odluku“, otkrio je Dragiša Kojić iz opštine Klokot.

Inače, opštinu Klokot, formiranu po „Zakonu o administrativnim granicama“ koji je proglasila skupština tzv. Republike Kosovo – Vlada Republike Srbije ne priznaje, već tu teritoriju smatra delom opštine Vitina, kako se to i navodi o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije iz 2007. godine. U Klokotu, koji obuhvata i Vrbovac, Grnčar i Mogilu, prema popisu iz 2011. godine živi 53% stanovnika albanskog porekla, a 46% srpskog.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *