Nova knjiga o velikanima srpske ekonomije

Ovih dana izašla je iz štampe druga knjiga „Portreti najvećih srpskih industrijalaca“ novinara i publiciste Draga Delića. Knjiga je nastala na osnovu temeljnog istraživanja privredne i društvene prošlosti Srbije u proteklih 200 godina njene državne suverenosti. Autor piše o ekonomskom usponu Srbije kome su doprineli ovi velikani srpske ekonomije.

Poslovne biografije i životne priče industrijalaca i trgovaca neophodne su za potpunije sagledavanje ukupnih društveno političkih prilika u Srbiji u minulom vremenu.

U ovoj drugoj knjizi  pažnju autora su privukli Kapetan Miša Anastasijević, Braća Barlovac, Sima Andrejević Igumanov, Ferdinand i Stevan Kren, Jovan Apel, Nikola i Evgenija Kiki, Braća Gođevac, Milan Vapa, Lazarevići, Geca Kon, Anatolij Ivanović, Braća Šonda, Mato Gracić, Sava Lozanić, Petar i Teodor Klefiš.

Autor se potrudio da kroz delo ovih velikana srpskog biznisa, priikaže njihove sudbine i ukaže na potrebu davanja moralne satisfakcije i poštovanja koje im dugujemo. Oni su napravili velike domete tamo gde je to najteže – u ekonomiji od koje svi živimo, a jednostavno su zaboravljeni.

Anatolij Ivanović

Svi su počeli od nule i napravili vrhunske poslovne rezultate, pratili su sudbinu naroda, kada je trebalo odlazili u rat, pomagali državu i siromašne, podizali bolnice i škole, gradili stanove za svoje radnike, a neki od njih sve što su stekli ostavili su svom narodu, poput Sime Igumanova, Nikole i Evgenije Kiki, Jovana Barlovca i mnogih drugih. Ono što nisu mogli da im naude ratovi, česte promene vlada pa i dinastija, dovršili su komunisti. Sva imovina je posle Drugog svetskog rata konfiskovana, a oni oterani u zatvor zajedno sa građanskom i intelektualnom elitom, uspešnim zanatlijama. Prekinut je kontinuitet razvijene privatne inicijative, stvorena državna pa samoupravna i društvena privreda.

Oduzete fabrike srpskih industrijalaca poslovale su u socijalizmu pod drugim imenima, neke od njih veoma uspešno, ali o prethodnim vlasnicima nije smelo ni da se priča, pa su potpuno zaboravljeni. I kada se očekivalo da će tranzicija, demokratizacija društva i afirmacija privatne svojine ispraviti  tu nepravdu, usledila je nova nepravda u vidu bagatelne privatizacije i  nepravedne restitucije. Stari vlasnici i njihovi naslednici potpuno su ignorisani. Oni najveći morali su da budu najpre rehabilitovani da bi stekli uslov da im se vrati imovina!!! A u međuvremenu se završava proces privatizacije odnosno prodaje njihovih fabrika. Kao da se ništa nije promenilo punih 70 godina.

U knjizi se navode primeri  velikog srpskog izdavača Anatolija Ivanovića, bankara i veleposednika Mata Gracića, vlasnika livnice Save Lozanića, tvorca industrije mesa u Jagodini Teodora Klefiša. Neke porodice su praktično uništene ili rasute po svetu kao što su Šonde, kraljevi čokolade i osnivači prvog modernog srpskog bioskopa ili naslednici braće Apel, osnivača Aleksinačkih rudnika i Niške pivare.

-Pisati o ovim velikanima danas, u vreme opšteg zaborava i zanemarivanja nacionalnih vrednosti i tradicije, postala je preka potreba – kaže Delić. – Kada se njihovo delo realno sagleda i prouči sa ove distance od preko 150 godina nameće se jednostavan zaključak – da smo u ekonomiji i finansijama, tu gde je najteže, a za državu i društvo najkorisnije, ostvarili rezultate vredne divljenja i poštovanja. Te ljude i njihov značaj moramo sačuvati od zaborava, zarad naše budućnosti, kulture i čuvanja sopstvenog identiteta. Gurati ih u zaborav, predstavlja novu nepravednu presudu, možda i goru od one koju su mnogi od njih dobili za života, kao „narodni neprijatelji“.

Ova knjiga daje odgovore na mnoga pitanja sa kojima se danas suočavaju mali narodi poput našeg. To se naročito ispoljilo tokom ove pandemije koja je sve naterala da se oslone na sopstvene snage i ono što imaju. Koliko neko društvo ima zdravu i uspešnu domaću, svoju privredu, toliko je jako i prestižno na regionalnom, evropskom i svetskom nivou. Mi tu trku nažalost uvek trčimo iz početka, dok je drugi nastavljaju tamo gde su stali njihovi prethodnici, ističe autor.

Knjiga „Portreti najvećih srpskih industrijalaca“ može da se naruči pouzećem na e-mail: dragodelic59@gmail.com i pozivom na mobilni telefon +38164 8398402. Cena za Srbiju je 1.390,00 dinara. Informaciju o ceni za inostranstvo možete dobiti putem mejla ili na telefon. 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *