Njujorker po osmi put „U duhu Tesle“

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije održala je po 8. put međunarodnu konferenciju “U duhu Tesle” u subotu 11. januara 2020. godine u hotelu Njujorker, u srcu Menhetna, uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.

Konzul Olgica Vlačić na otvaranju Konferencije o Tesli

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije bili su dr Branimir Jovanović, dugogodišnji direktror Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog lika i dela, i Moiše Mana, američki biznismen rodom iz Izreala, koji već više od 35 godina razvija posao u oblasti dokumentacione tehnologije, medija i zabave. Teslina naučna fondacija ih je obojicu nagradila medaljama Teslinog naroda.

Slikarka iz Los Anđelosa Sara Radovanović dobitnik je nagrade za najbolje delo na temu Tesle u prethodnoj godini, a illustrator Rene Mej (Rainie May) za najbolju ilustraciju u istom period. Dobitnici nagrade “U duhu Tesle” (Tesla Spirit Award) za 2019. godinu su glumica Katarina Radivojević, direktor obrazovanja Tesline naučne fondacije Ešli Redfern (Ashley Redfearn), novinar i publicist iz Kanade Marina Bulatović, producent Sava Sajko (za dokumentarni film o Tesli i Pupinu) i glumica i TV lice Lana Ašanin.

U jutarnjem delu programa predstavile su se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Prikazan je i odlomak iz romana „Nina od Arabije“; o Tesli i Mark Tvenu srpske autorke Marine Bulatović, čije odlomke je čitao glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke na YouTube kanalu koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

Centralni hol hotela Njujorker u znaku srpskog genija

U drugom delu programa prikazan je novi web sajt i softver „Tesla ways“ – putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu, koji će pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će da preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, dođu na lice mesta i dobiju mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom konkretnom mestu.

„Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Na konferenciji su bili učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade,
Nemačke, Hrvatske i SAD“, rekao je Nikola Lončar, predsednik Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije.

Konferenciju o Tesli pratila je i umetnička izložba posvećena umetnicima koji su napravili najbolje radove o Tesli u proteklih 12 meseci. U večernjim satima održan je susret Teslin narod, panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program je vodila Katarina Radivojević, srpska glumica koja odnedavno vodi program učenja srpskog jezika pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Njujorku, a prisutnima se obratila i Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku.

Naslovna fotografija: Nikola Lončar, predsednik Tresline naučne fondacije iz Filadelfije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *