Неродимље без бора цара Душана, цркве и Срба

Бор цара Душана налазио се у на десној обали реке Неродимке, у порти цркве Светих Арханђела, на сеоском гробљу у самом селу Горње Неродимље, у општини Урошевац, на Косову и Метохији.

Био је висок 23 метра а стабло мунике старо више векова било је добро очувано, витално и плодоносно. Налазио се поред самог летњиковца Цара Душана. По предању лично га је засадио Душан Силни 1336. године.

На овом историјском месту, у престоном Неродимљу, столовао је краљ Милутин, ту је написао и донео Грачаничку повељу 1321. године. Овде је написана и Дечанска хрисовуља.

На брду изнад села, у другој половини 13. века Милутин је подигао добро утврђени град у коме је провео своје последње дане. Цар Душан је изградио царске дворе у Неродимљу, а ту се 1371. године упокојио и последњи Немањић, цар Урош Нејаки.

Бор Цара Душана био је под заштитом државе и проглашен за споменик природе као изузетан представник балканског субендема.

Манастир и црква Цара Уроша из 14. века срављени са земљом 1999. године

У јуну 1999. године, после уласка КФОР-а на Косово и Метохију, Душанов бор је посечен, запаљен а корен миниран. Црква и манастир Цара Уроша из 14. века у Горњем Неродимљу такође су минирани и срављени са земљом. Данас у Неродимљу, нема више ни бора, ни једне српске душе, ниједне табле, помена, трага или плоче са српским именом.

Кров на цркви Светих Арханђела, последњој светињи у месту где су столовали Немањићи, одавно се уруши. Дивље шибље вири из олтара, а око фресака, међу којима се издвајала она са ликом цара Уроша из 14. века, данас шикља коров.

Српска нога одавно није крочила у Неродимље. Нема ко ни свећу да упали.

Извор: Волим да знам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *