Mural za poginule rudare u Aleksincu

Rudari koji su tragično nastradali 1. aprila u nesreći u rudniku „Soko“ dobili su mural na fasadi kuće u blizini vrtića „Lane“ u Aleksincu. Na muralu su oslikani portreti osmorice nastradalih rudara i njihov ulazak u jamu u rudarskoj opremi.

U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59). U nesreći je povređeno 20 njihovih kolega.

Mural je oslikao Dejan Marković, a izradu je finansirala Međunarodna humanitarna organizacija „28. jun“. Ta organizacija je 40 dana nakon pogibije rudara donirala njihovim porodicama 8,8 miliona dinara, a 1,2 miliona dinara je podeljeno povređenim rudarima za lečenje. Mural je urađen na inicijativu supruge nastradalog ruda i meštana, koji su i sakupili novac za izradu.

Bojanova supruga Dragana Jovanović kazala je tada da je izrada murala bila njena želja od same pogibije njenog supruga.

„Uradili smo to sa ciljem da ostane uspomena na njega, da naš sin Lav može sutradan da svakome pokaže svoga oca. Moći će sa ponosom svakoga da odvede do murala i kaže da njega otac nije ostavio, da je imao oca i da je njegov otac junak koji je stradao u rudniku. Ostaće to njemu trajno, a uspeli smo zahvaljujući zajedničkom angažovanju prijatelji i meštana Aleksinačkih rudnika”, istakla je Dragana.

Humanitarna oerganizacija 28. jun zahvalila je svima koji su učestvovali u ovom projektu, a posebno Novaku Đokoviću, Luki Joviću, prvotimcu Fiorentine, Bogdanu Bogdanoviću, košarkašu Atlanta Hoksa, Milanu Lučiću iz NHL tima Kalgari Flejmsa, suosnivaču Poligona Mihajlu Bijeliću, Nikoli „Nikolarn“ Ančiću, producentu Gordonu Bijeloniću, filmskom uredniku Borisu Malagurskom, muzičaru Mihajlu Veruoviću „Vojažu“, pevačici i humanitarcu Danici Karić kao i modelu Sofiji Milošević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *