Мурал за хероја др Миодрага Лазића у Инђији

Група младих људи из Инђије осликала је мурал на ком је лик српског љекара др Миодрага Лазића, хирурга Клиничког центра у Нишу који је преминуо од последица корона вируса, и тиме одала почаст овом хероју.

Ријечи хирурга са прве линије фронта: „Част и понос ми нису дали да се склоним“ и даље одзвањају у ушима свих грађана Србије. Ови млади људи постарали су се да та реченица остане упамћена, као и борба великог доктора Лазића, и да свакога ко прође Новосадском улицом подсјети на његову жртву.

–До његове смрти нисмо знали ко је он, ни колико је задужио овај народ. Међутим, када сам сазнао да је преминуо, одгледао сам емисију о његовим делима и искуствима из рата деведестих година. Мој пријатељ Страхиња Јовановић ми је предложио да организујемо акцију осликавања мурала. Позвао је суграђане преко друштвених мрежа да нам се придруже – рекао је за „Блиц“ Божидар Суџум, један од организатора ове акције.

За неколико дана су, каже он, прибавили средства и материјал и позвали локалног уметника Дејана Ивановића Вупера да ослика мурал. И за један дан право умјетничко дјело уљепшало је овај миран град у Срему.

–Осликавање је трајало од 9.00 до 17.00 сати. Нас петоро који смо били задужени за набавку материјала, уз фотографа и сниматеља као и још неколико људи, пратили смо Вуперов рад. Око 20 људи, што физичких, што правних лица, учестовало је у овој акцији. Муралом смо хтели да одамо почаст великом човеку и хероју др Миодрагу Лазићу – каже Суџум.

Подсетимо, др Миодраг Лазић био је српски примаријус, хирург и књижевник. Био је ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини (јуни 1991 – јули 1992) и Републици Српској (сеп. 1992- феб. 1996), за шта га је Патријарх српски Павле одликовао орденом Светог Саве. У овом периоду је написао аутобиографско дјело „Дневник ратног хирурга“. Хирургију је специјализовао на Војно-медицинској академији у Београду у својој тридесетој години, а након тога је годину дана радио у Војној болници у Нишу, потом се запошљава на Хируршкој клиници Клиничког центра у Нишу. У периоду од 1991. до 1996. радио је као ратни хирург добровољац.

Др Миодраг Лазић (65) преминуо је 14. априла од последица корона вируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *