Јунак дечје маште

ПРИЧЕ ИЗ АЗБУЧИКА

Пише: Адвокат Предраг Савић

 

За своје 84 године живота Радивој Раша Попов стига је да буде: песник, приповедач, сценариста, глумац, сатиричар, новинар, уредник, ТВ лице, лектор, полиглота и ерудита, светски човек ….

У једном од прошлих текстова о „Азбучнику идентитета“ појасанили смо како је један од разговора на повратку са изложбе слика у кући Саве Шумоновића у Шиду, покојних Радивоја Раше Попова и Иване Ванић Савић, послужио је као иницијална каписла за осмишљавање и стварање ове емисије. Чињница да је наша Редакција недавно дошло до већег дела књига из библиотеке Раше Попова и фотографија из његовог фото албума, повод је да се присетимо овог јунка детињства многих генерациаја. Део поменутих књига и фотографија поклоњен је Библиотеци ОШ „Зага Маливук“ из Крњаче и оне ће  бити изложене сутра, 24. октобра на 63. мааеђународном београдском сајму књига, у хали два, на штанду Министарства просвете Владе Србије.

Раша Попов рођен је у Мокрину од оца Петра и мајке Даринке, рођене Убавић. Брат му је публициста Душан ПоповГодине 1952. дошао је на студије у Београд. Завршио је Филозофски факултет. Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност. Новинарску каријеру започео у новосадском Дневнику. Био је новинар листа „Младост“ од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда од 1964. до 1967. У Телевизији Београд је био до 1995. године.

Радио је и као лектор за српскохрватски језик у ЛондонуБирмингему и Нотингему од 1975. до 1977. Главни уредник издавачке куће Матица српска био је од 1983. до 1985. године. Написао је више десетина дечијих  књига. О друштвеним темама писао је као колумниста листа „Политика“. Био је приповедач у ТВ серијама попут „Радост сазнања“, „Фазони и форе“, „Варошарије“, „У сну сан“, „Шешир без дна“. Више од стотину педесет пута појавио се у серији за децу „Фазони и форе“ као Раша Проналазач.

Преминуо је 19. априла 2017. године и сахрањен 22. априла у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Фотографије: Из породичног албума Раше Петрова

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *