Милова полиција хапсила Амфилохија

Данас на велики хришћански и православни празник Цвијети, црногорска полиција привела је митрополита Амфилохија. Митрополит и свештенство које је служило Свету литургију у цркви на Златици, привдени су нешто после 11 сати.

Осим митрополита, приведени су и свештенци који су били у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици: Мирчета Шљиванчанин, Велибор Џомић и Бранко Вујачић. Позиви су уручени и свештенику Леки Вујисићу као и ђакону Ивану Црногорчевићу.

После вишесатног задржавања и саслушања митрополит и други свештеници су пуштени, а одмах потом се огласила и црногорска полиција. Ево њиховог саопштења:

Полиција у Подгорици је данас, обављајући редовне активности на праћењу поштовања мера Националног координационог тијела за заразне болести које су донете у циљу спречавања ширења коронавируса, на две локације испред верских објеката регистровала присуство већег броја грађана и свештеника.

Грађани и свештена лица су регистровани на две локације, испред Саборног храма Христовог Васкрсења и испред манастира Златица.

Службеници полиције су о догађајима обавестили државног тужиоца у Основном државном тужилшатву у Подгорици. Сва лица су позвана и доведена у својству грађанина у службене просторије Центра безбедности Подгорица како би се од њих прикупила обавештења на наведене околности.

Полиција је прикупила обавештења од грађана и свештених лица. По налогу тужиоца сва прикупљења обавештења као и други подаци и информације до којих је полиција дошла током предузетих активности  биће достављени том тужиоцу на оцену и мишљење“.

После хапшења Амфилохија, других свештеника и верника уследиле су бројне бурне рекације.

„Мило Ђукановић , бивши комуниста, бивши Србин, бивши Црногорац за демократску СРЈ и бивши русофил покушава да злоупотријеби епидемију за терор и обрачун са Митрополијом црногорско-приморском, последњом живом институцијом која свједочи да Милов Монтенегро нема никакве везе са историјском Црном Гором, оценио је за портал Ин4С Игор Дамјановић.

Он је навео да од вишеструког политконверитита, моралног дна, не обичног зоон политикона, већ политичког тасманијског ђавола оваква подлост се могла и очекивати. 

Дамјановић у коментару апелује на све да га док „траје епидемија да пустимо Мила, његове шпијуне, полтроне, полицајце и криминалце, нека глуме како су много опасни“ и додаје:

„Не насиједајте на његове провокације, не дајте ни теоретски повода за инциденте и медијски спектакл, који Мило прижељкује не би ли и овај пут неким чудом сачувао власт. Пустите их и нека лажу како су њихови партијски љекари, који пацијенте обољеле од корона вируса очима нијесу видјели, супер популарни у народу. Пустите их људи, јер епидемија може да потраје још мјесец, мјесец и по највише. Поштујмо апсолутно све противуставне, незаконите, па и бизарне мјере које су донијели. А кад епидемија прође Мило Ђукановић је готов, на овај, или онај начин.

Фотографија корисника Јован МаркушПознати новинар и колумниста Мишо Вујовић је чин хапшења Амфилохија окарактерисао као „рат против Бога“.

„На велики празник Цвети у Подгорици полиција приводи Митрополита Амфилохија, због молитве Господу за спас народу!
Митрополит је са свептенством јутрос служио свету архијерејску литургију на отвореном, на остацима манастира Златица, након чега га је полиција привела у Центар безбедности Подгорица.

Верници су оценили да је хапшење Амфилохија жесток удар на православље. Данас је испред храма Христовог Васкрсења владало опседно стање, полиција је приводила све вернике који су дошли на литургију иако су се држали прописаних мера о растојању. Међу ухапшеним је био и Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе. Полиција није дозволила верницима ни да буду испред Храма.

Јован Маркуш потез црногорсел власти и хапшење Амфилохија упоредио са хапшењем патријаха Гаврила Дожића у манастиру Острог у мају 1941. године. Њега су уахапсили немачки фашисти. Он је објавио и фотографије на којима се види хапшење патријарха Гаврила и данашњу фотографију хапшења Амфилохија

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *