Маровић: Мило хоће Црну Гору без Срба и СПЦ!

Бивши предсједник Скуптшине Црне Горе, потоње државне заједнице и највиши функционер Демократске партије социјалиста, по својим ријечима, човјек који је „крстио“ ДПС, написао му програм и статут, Светозар Маровић појавио се у јавности након дуго времена укључивши се уживо преко инстаграм профила Душка Кнежевића.

Маровић је казао да је желио да се појави иако је у тешком психофизичком стању. Говорио је о свом хапшењу и голготи своје породице, актуелној политичкој ситуацији, као и о својим очекивања за изборе који ће бити одржани у недељу.

Навео је да је сличан закон Закону о слободи вјероисповјести планиран и раније, али да је повучен када су се против њега побунили он и Филип Вујановић.

Он је казао да је СПЦ канонска црква у Црној Гори и да је црногорско-приморска митрополија симбол Црне Горе. Поручио је да Закон о слободи вјероисповјести треба повући и да су захтјеви власти неозбиљни и трагични.

Ниједан Маровић неће заборавити да је Амфилохије био ту када су сви отишли од мене, казао је Светозар Маровић и додао да га је он посјетио у затвору два дана након што је ухапшен.

„Донио ми је књиге, које су ми помогле да пребродим тешко стање у којем сам се налазио“.

Маровић каже да сукоб Ђукановића са СПЦ проистиче из његове идеолошке позиције и политичког плана, јер сматра да ће на тај начин заокружити црногорски идентитет и државу и то у тој интерпретацији да је Црна Гора само црногорска и оних грађана који су Црногорци и гласају за ДПС.

Он наводи да то није онај исти ДПС већ је сада Милов ДПС и да је можда до тога дошло зато што је Ђукановић сада окружен онима који не могу да му се супротставе.

“Мило је двострука личност. Оно што њему може, другоме не може. Више пута ми је знао рећи да је боље мом сину да не ради са државом. Ја сам у то вјеровао, а он потписује концесије свом сину за мини хидроелектране”, истакао је Маровић.

Маровић је истакао, да је политичко самоубиство да Ђукановић гради вилу усред Подгорице док велики број младих не може да приушти ништа слично и да се нада да ће Ђукановић то демантовати тако што у ту кућу никада неће ући. Ви сте били врло блиски”, казао је Маровић Кнежевићу који је поновио да му је Ђукановић нудио да се вила на Горици води на њега.

Црној Гори потребни нови људи

Маровић је на питање за кога би гласао на изборима казао да сматра да је сада тренутак да се кроз промјене дође до мирније и перспективније Црне Горе и да су потребни нови људи који би то изнијели.

“Гласао бих да је ДПС бољи, а да би ДПС био бољи мора да се деси да се Црна Гора промијени. Ми смо 30 година били на власти…”, истиче Маровић.

Маровић наводи да би потписао проглас који је саопштио Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе” јер он пружа руке помирења и да сматра да је опозициона понуда зрелија од оне које нуди власт.

Маровић сматра да ће избори бити контролисанији и да је кључна контрола на терену. Поручио је и да није морално да на изборима одлучују они који не везују своју будућност за Црну Гору и живе у иностранству. Он је казао да се често помиње његово име и да је желио да сам каже неке ствари.

Навео је да је касно схватио да је одлука пала да он буде црногорски Иво Санадер. Он каже да када је то схватио, да је онда схватио да мора да буде крив и да је то најбоље за Црну Гору. Маровић тврди да се радило о животном избору којим би спасио породицу или ишао у даља искушења. Он наводи да политички противници ДПС користе њега као симбол криминала и да то везују за ДПС.

“Ја користим и једнима и другима у овим данима избора”, каже Маровић.

Да ли сам ја тај који има хотеле, банке, акције и хидроелектране или неко други?

“Зашто је све ово морало да ми се деси. Да ли сам ја заиста тај први, највећи криминалац у Црној Гори. Да ли сам ја тај који је покрао милионе, који има хотеле, који има банке, акције, хидроелектране, да ли сам ја тај који има непокретности у милионским вриједностима. Мом сину су одузели стан у ком је живио и више нема гдје да живи”, наводи Маровић.

Он каже да је његов син држан у самици.

“Ја и Мило смо били искрени пријатељи све вријеме, барем сам ја тако мислио”.

Он је казао да неке ствари никада неће открити и да ће их однијети у гроб. Маровић је казао да се одлучи да подржи Мила Ђукановића у сукобу са Момиром Булатовићем и да је Булатовић увијек о Ђукановићу говорио све најбоље. Он каже да није слутио да ће много година касније он бити тај ког треба људски, политички и правно елиминисати, пренио је портал Борба.

“Не могу рећи да ми није све то морално, социјално и здравствено донијело бриге и проблеме, али политика носи људе”, навео је Маровић.

“Морам признати да ме највише боли да се оно што се мени и мојој породици десило 2015. године, у ком хапсе моје дјецу и брата, читаву породицу, моја мајка умире гледајући шта се дешава. Ја не могу да замислим да ја могу то гледати, а да се то дешава Блажу и Лидију, док је Мило у неком притвору. Ја бих барем био на телефону, а од моје супруге су бјежали. Морали смо писма молбе да пишемо да би је неко саслушао… Да ли је могуће да Светозар може постати такав окрутни љубитељ моћи и фотеље и статуса, да се пред његовим очима све то дешава, трагедија, политичка и људска траума, а да то пријатељи главног и првог… Ми смо заједнички сахрањивали родитеље, Мило је био једини на свадби мог сина од свих политичара из ДПС. У мојој породици је имао такав статус, а онда се све ово десило. Ухапсили су ме дан након што смо Мило и ја пили кафу у “Далију”. Причали смо о индикацијама да би могла бити нека кривична пријава, а сјутрадан сам у 9 ујутру ухапшен. Кад сам изашао из затвора смо се срели на Горици и рекао ми је да није био у току и ја сам повјеровао”, наводи Маровић.

Он је казао да се политички процес одвија тако да се претходно одреди ко треба да буде кажњен и да се прво припреми медијски. Маровић је навео да му је један новинар казао да његови амерички извори кажу да су га “његови” приказали као некога ко је довео руски капитал у Црну Гору и да је он “источњачко-православна жртва” која је била потребна за улазак у НАТО.

Он каже да није познавао пола људи који су дио организоване криминалне групе за коју је потписао признање да је на челу.

“Моја породица је доведена до руба физичке егзистенције. То је резултат и захвалност људи из врха са којима сам радио осјетљиве ствари”, испричао је Маровић.

“Признао сам под утицајем читавог низа ствари, да бих помогао породици и да бих покушао да зауставим процес против људи који су били криви само због тога што су са мном попили кафу”, тврди Маровић.

Он каже да је било и момената када га је Ђукановић и материјално помагао, али да је поставио питање гдје су му пријатељи када су му најпотребнији.

Веско Мујовић био у контакту са Ђукановићем

Маровић тврди да је Веселин Мујовић био у контакту са Ђукановићем.

“Од независности се није ништа умирило и подјеле се додатно драматизују”, наводи Маровић који каже да је један од таквих примјера и Закон о слободи вјероисповјести.

Маровић каже да није узимао за озбиљно приче да има сукоб са Ђукановићем и да је схватио да је то била припрема да се он прикаже као његов противник, а да он није желио да му буде алтернатива. Ја сам компромитован јер сам свједок нарастања Милове моћи.

“Ја сам био склон помирењу, желио сам да се помири Црна Гора. Нисам желио да се енергија троши на братским свађама, већ да Црна Гора буде јединствена, да будемо сагласни око кључних питања, да се толерише другачији став”, додаје Маровић.

Маровић је открио и да је његова породица пролазила психолошку тортуру и да им је речено да је извршио самоубиство у затвору.

“Признао сам све што је тражено од мене да признам и признао бих шта год да су тражили. И даље се стидим тог признања”, тврди Маровић.

Маровић каже да се моли за Ђукановића.

Црна Гора је могућа без ове власти

“Није тачно да Црна Гора није могућа без ове власти. Није могућа без народа, без демократије и своје цркве”, навео је Маровић.

Он је казао да Црна Гора не може бити вјечна ако зависи од Ђукановића или било кога другог.

“Не мислим да би ми се ово десило без Мила Ђукановића и његове улоге. Мислим да је активно учествовао, ако ништа, био је добро информисан”, казао је Маровић.

Ђукановић може још само да ме убије, код мене нема страха

Маровић каже да му је Миливоје Катнић отворио очи тако што га је суочио са реалношћу његове позиције. Маровић наводи да му је Катнић у контексту преговора о споразуму о признању кривице рекао да ако се “његов пријатељ” заинтересује да ће његова казна бити различита.

Он је то казао на питање да ли је Катнић поменуо Ђукановића и казао да је сигуран да је Ђукановић могао да утиче на његов случај.

“Он (Ђукановић) може још само да ме убије, код мене нема страха”, поручио је Маровић.

Маровић наводи да је криминализован до те мјере да би, иако би му се нешто десило, то било у јавности очекивано.

“Ја сам илустрација једног политичког стања које може да примјер другима шта им се може десити уколико буду у позицији да се замјере некоме ко одлучује о њима, као Ђукановићу. Када почну да вам скандирају Мило краљ, ви почнете да мислите да сте непогрјешиви”, наводи Маровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *