Изводи из матичних књига и у конзулатима

Држављани Републике Србије који бораве у иностранству могу добити изводе из матичних књига у дипломатско-конзуларним представништвима.

Више није потребно да се ангажују агенције за прибављање извода, овлашћују рођаци и пријатељи или подноси захтев за прибављање документа преко дипломатско-конзуларног представништва.

Издавање извода и уверења из матичних књига је могућe с обзиром да дипломатско-конзуларна представништва од недавно имају приступ Регистру матичних књига, односно јединственој бази података о личном стању грађана која се води у електронском облику.

Дипломатско-конзуларно представништво може да издаје изводе из матичних књига за било које матично подручје општине у Републици Србији, односно града, града Београда, као и дипломатско-конзуларног представништва, а на основу података садржаних у Регистру матичних књига. Могу се издавати изводи из матичне књиге рођених, изводи из матичне књиге венчаних и изводи из матичне књиге умрлих. Такође, могу се издавати и уверења о држављанству без обзира на место уписа у евиденције о држављанима Републике Србије.

Држављанима Републике Србије на боравку у иностранству којима је потребан извод из матичне књиге неопходно је да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије ради додатних информација у вези са подношењем захтева за издавање потребног документа. Листа амбасада се може наћи овде, а листа генералних конзулата овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *