Изгорео један од симбола Копенхагена

Борсен, историјска берза у Копенхагену, једна од најпознатијих грађевина данске престонице, изгорела је јутрос рано у огромном пожару. Један од симбола града на обалама Балтичког мора, Змајев дрвени торањ, који се уздизао изнад ове грађевине, такође је изгорео и урушио се.

У згради Борсен, која датира из 17. века и грађена је у холандском ренесансном стилу, више се не налази данска берза, већ је седиште Данске привредне коморе. Како наводе дански медији, у току је била реконструкција зграде када је избио пожар.

Многи Данци који су се затеклу у близини Борсена притрчали су у помоћ, а на снимцима dанских телевизија види се како људи износе велике слике, огледала и лустере од непроцењиве вредности. Дански министар културе Јакоб Енгел-Шмит рекао је да је 400 година данског културног наслеђа изгорело у пламену.

Зграда, која изграђена 1625. године, налази се близу данског парламента Фолкетинга, као и краљевске палате Кристијансборг.

Симбол угљенисан: Остаци знајевог торња/Фото Миле Стилбјерг/ДР ТВ

Дојава по пожару стигла је јутрос у 7.36, а ватрогасци и спасиоци одмах су се укључили у акцију гашења ватрене стихије, али помоћи за Борсен није било. Пожар је стављен под контролу али до вечерас није био угашен. Тренутно се не зна шта је изазвало пожар и колико је непроцењивог уметничког блага зграде изгубљено.

Нове фотографијама данских медија види се угљенисан Змајев торањ на улици, а менаџер Тим Оле Симонсен потврдио је да се култни торањ на врху Борсена срушио. У већем делу зграде берзе остали су само спољни зидови, а ватрогасци упозоравају на опасност урушавања остака зграде.

Данске власти су хитно одржале састанак а на зајендичком брифингу се наводи да берзу није било могуће спасити. Такође се наводи да је неколико стотина уметничких дела из Борсена је спашено. То су слике, уметничка дела, огледала, лустери, сатови и мањи предмети. Полиција још није у потпуности приступила лицу места пожара, па је прерано за процену узрока пожара.

Der brænder stadigvæk i børsbygningen
Борба са ватреном стихијом још траје/ Фото: Матс Клаус Расмунсен

Изнад Копенхагена вије још густи црни дим,тановници данске престонице упозоравају да затворе прозоре на својим кућама и становима, а традиционалоно пословни Данци већ размишљају о реконструкцији изгорелог здања, али истичу да то неће бити нимало лак ни јефтин посао.

Кент Мартинусен, директор Данског архитектонског центра изјавио је да ће реконструкција бити технички компликован задатак.

– Али у Данској смо заиста добри у преузимању историјских зграда и довођењу до савремених стандарда уз поштовање историјске вредности – рекао је  и изнео процену да би реконструкција могла да кошта више стотина милиона круна.

Питер Винтер, директор једне консултантске компаније пак тврди да би тај износ могао бити преко милијарду круна (око 140 милиона евра).

Док се власти и хитне службе боре да преузму контролу над пожаром у згради берзе старој 400 година, неколико осигуравајућих компанија седи и страхује од огромне одштете која их чека.

Насловна фотографија: Ида Марие Одгорд

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *