Из немачког архва: Снимци уочи покоља у Велици!

Ову фотографију, као и остале које слиједе испод текста,  снимио је, крајем јула 1944, на подручју Андријевичког среза, потпоручник Ернст А. Цвилинг из Ратно-дописничког ваздухопловног батаљона Југоисток, који је пратио нацистичко-албанске трупе у операцији названој „Дрзник“ (Draufgänger).

Операција је завршена, 28. јула 1944, покољем 428 становника села Велике – међу којима је било и малишана као ових на слици (а и млађих). Судбина деце са фотографије, међутим, није позната. На последњој фотографији је група од 49 мештана Велике који су одведени у Бечки логор.

Стравични покољ недужне нејачи у Велици, трећи је по броју жртава, у односу на број становника, у ондашњој поробљеној Европи, иако су Велика и Горња Рженица били најзабаченији и најбезначајнији кутак на правцима злочиначког дјеловања фашиста.

Тог дана у кући Томице Гојковића затекло се петнаесторо дјеце, двије дјевојке, пет жена и један старац. У дивљем бијесу, наишла је хорда лешинара. Убице су хватале жртву по жртву и ређале их по величини уз зид куће. Услиједио је рафал из аутомата. Од 23 жртве испред куће Томице Гојковића, преживјеле су четири. Мала Стевка Симоновић успјела је на необјашњив начин да умакне у једну оближњу колибу. Мали Момо Гојковић спасио се испод леша стријељане бабе. Дола Гојковић је упуцана пала на свог најмлађег сина и тако га спасила сигурне смрти.

Злочин у Велици је извршила Борбена група Е, коју су чиниле следеће јединице: регрутне чете „Скендербег“ дивизије,  II батаљон 1. албанског ловачког пука, митраљески вод и минобацачко одељење 14. пука „Принц Еуген“ дивизије и цјелокупна албанска милиција која се налазила на одсјеку групе.

Командант „Скендербег“ дивизије, Аугуст Шмидхубер, објешен је као ратни злочинац фебруара 1947. године у Београду. Командант 14. пука „Принц Еуген“ дивизије, Михаел Грос, стријељан је као ратни злочинац децембра исте године.

 

ЗВ

О

:

 

ИЗВОРИ: Fotograf: Ernst A. Cviling : ‘White Hunter’“, Die Wildente, Hamburg, 1966;  Bandenkampf in Jugoslawien 1941-1945 / Datum: jul 1944. / Mјesto: srez Andrijevički, Jugoslavija / ECPAD, LFT SO F2680 L13; Pavle Dželetović Ivanov, 21. SS-divizija „Skenderbeg“, Nova knjiga, Beograd, 1987; Тим за утрђивање истине о геноциду 28. јула 1944. године у селу Велика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *