Хандке добија кип у Бањалуци

Након скулптура посвећених Кочићу, Ћопићу, Пушкину и Његошу, Бањалука ће од септембра бити богатија за бронзану фигуру још једног великог књижевника – нобеловца Петера Хандкеа!

Бојан Микулић/МондоТо је потврдио бањалучки вајар, који већ неко вријеме ради на свом новом дјелу. Ово ће бити прва стојећа фигура, постављена у јавном простору неког града у свијету, посвећена славном нобеловцу.

-Било ми је изузетно драго када је стигао приједлог да радим ту личност, мислим да је то прва велика стојећа фигура Хандкеа и биће трајно постављена баш у Бањалуци. Бањалука ће добити битну знаменитост, сигуран сам да ће вријеме показати да смо урадили лијепо дјело за наш град и његову историју. Знам да је свечано откривање у септембру ове године, али не знам тачан датум. Налазиће се у комплексу преко пута Фабрике дувана – открива Бојан Микулић, умјетник који је прошле године изазавао велику пажњу јавности својим скуптурама страдалника у Старом Броду код Вишеграда.

-Хандке је човјек који указује на неправду и ту за мене нема ништа спорно. Ипак, прије неки дан на једној конференцији са Дином Мустафићем, од њега сам чуо да би таква скулптура у Сарајеву вјероватно била срушена. Зашто би неко рушио скулптуру нобеловца, који указује на свјетску неправду – запитао се Микулић.

Додаје да му је за израду бронзане фигуре ове величине потребно око мјесец дана, у зависности од тога да ли ради експресивнији рад или га доводи до детаљног реализма.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *