Фотографије династије Карађорђевић у Чикагу

У предворју српске православне цркве Свети Василије Острошки, у једном од најпознатијих чикашких насеља, Лејк Форесту, отворена је изложба фотографија српске краљевске фамилије, а посебно место заузима краљ Петар Други, сахрањен у оближњем манастиру Свети Сава у Либертивилу. Био је једини монарх сахрањен на тлу САД, пре него што су његови посмртни остаци пребачени у Опленац.

краљ Петар Други
Краљ Петар Други почивао је у Либертвилу

Попадија Ана Крошњар каже да се могу видети разне фотографије краља Петра Другог и чланова фамилије са познатим светским личностима, као што су председник САД Рузвелт на сусрету у Белој кући у Вашингтону и  премијер Велике Британије Винстон Черчил у Лондону. Ту је и венчање британске краљице Елизабете на коме су били и краљица Викторија, краљ Џорџ и други. Неке од фотографија никада раније нису виђене у јавности.

Попадија Ана додаје да је узбудљиво видети овај део српске историје и контакте које је остварила српска краљевска фамилија. Каже и да је легендарни певач Френк Синатра позајмио свој авион краљу Петру Другом када је требало да одлети у Денвер на операцију.

Униформа краља Петра Другог

Фотографије су поклоњене цркви, а даривали су их лично принц Александар Карађорђевић и Кети Фенслоу, председница и оснивач Хуманитарне организације Наши Срби из Чикага.

Изложба је отворена и у част прославе Дана Светог Мардарија, који је сазидао манастир Светог Саве. Биће отворена до краја септембра. Уз фотографије се могу видети и неки историјски новински чланци, па изложба може бити посебно интересантна и студентима историје.

Посебно је занимљиво и то што се на изложби налази оригинална униформа краља Петра Другог.Припремљене су и рукавице и маска за све који дођу у посету, а изложба је бесплатна за све посетиоце, сваког дана.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *