Дански Гераниум најбољи ресторан на свету

Ово је још једна добра година за Копенхаген јер је, другу годину заредом, ресторан у главном граду Данске проглашен најбољим на планети на светској додели 50 најбољих ресторана.

Слика може припадати храна

Гераниум служи сезонски Сканди мени без меса у необичном окружењу осмог спрата националног фудбалског стадиона Данске. Отворен је само четири дана у недељи, што су изабрали главни кувар Расмус Кофоед и сувласник Сорен Ледет како би се одржао етос равнотеже између посла и живота.

Два пријатеља су се радосно загрлила док су славили освајање награде на раскошној церемонији одржаној у понедељак увече у лондонском Олд Билингсгатеу, викторијанској згради која је некада била највећа рибља пијаца на свету. 

Ресторанима је дозвољено да преузму главну награду само једном, након чега улазе у посебан програм „Најбољи од најбољих“. Чланови те елитне групе су Гераниумов сусед из Копенхагена Нома, као и њујоршки Илевен Мадисон Парк, Фат Дук у близини Лондона, Остериа Франческана у Модени у Италији и Миразур у Ментону у Француској.

Слика може припадати 1 особа и хранаЈужноамерички ресторани су такође добро прошли. У Лими, кувари Виргилио Мартинез и Пиа Леонс Централ попели су се за два места до другог места, док је Маидо, који служи јапанско-перуанску фузију, пао на 11. место.  Бразилски А Како до Порко, славље свега свињског, попео се за 10 места на 7. место.

Наступ Шпаније ове године је такође био солидан. Барселони Дисфрутар је био на 3. месту, мадридски Диверксо је заузео је четврто место, док је Ларабекуов Асадор Еткебарри, где се сва јела, чак и десерт, пеку на жару, пао на 6. место.

Мексико Сити су представљали освајач петог места Пујол, овогодишњи најбољи ресторан у Северној Америци, и Куинтонил, који се са прошлогодишњег 27. места догурао да 9. Италијански Лидо 84 и Ле Каландре су такође напредовали на ранг листи ове године. Улијаси, у италијанском региону Сенигалија,  је на 12. месту. Тек на 20. месту појављује се ресторан са седиштем у Азији, а Ден у Токију је освојио највише место на овогодишњој листи.

За 20 година колико се додељују, ниједан ресторан ван Европе или Северне Америке никада није освојио награду 50 најбољих на свету. Сви победници до сада су дошли из Шпаније, Сједињених Држава, Велике Британије, Данске, Италије и Француске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *