Данска депортује 300 криминалаца на Косово

Данске власти постигле су споразум са властима у Приштини о депортовању 300 осуђених криминалаца у затвор на Косову. Како је тим поводом саопштено споразум су подржале СФ, Данска народна партије и конзервативаци у договору са Затворском и депортационом службом.

Министар правде Ник Хекеруп

Данским затворима до 2025. године недостајаће око 1.000 затворских места, а то су, како наглашавају власти, проблеми који морају да се реше.

–Једна од предности слања затвореника на Косово је што не морају да се ресоцијализују да би се вратили у друштво. После издржане затворске казне они се неће враћати у Данску зато нам је то добро решење – изјавио је министар правде Ник Хекеруп.

Данска планира и да гради још један затвор како би обезбедила додатних 300 места за затворенике, а део затвореника, који су при крају издржавања затворске казне, послаће у кућни затвор.

Додатна места у затворима ослободиће се тако и што ће злочинцима повезаним са короном давати блаже казне. Истовремено, се најављује и повећање броја затворских службеника и бољи услови и плате особља запосленог у затворима.

Две партије које иначе подржавају владу, Листа Јединства и радикали, успротивиле су се слању затвореника на Косово. Роза Лунд из Листе јединства упозорава на кршење људских права затвореника.

Роза Лунд противи се слању затвореника на Косово

-Мислим да не можемо бити упознати да ли ће се поштовати права тих 300 затвореника у иностранству. За то имамо мале шансе – навела је Лунд.

Министар правде Ник Хекеруп сматра, међутим, да постоји контрола над обезбеђивањем права затвореника.

-У споразуму који ћемо потписати са Косовом, предлаже се да се примењују данска правила о извршењу кривичних санкција. Постојаће и данско руководство затвора, а биће прилике и за посете међународних организације које могу да провере да су услови какви треба да буду – казао је Хекеруп.

Либерална партија такође критикује потез данске владе.

–Данска је једна од земаља у свету са најблажим законодавством и са најнижим казнама за кривична дела. Најавам да ће бити блаже казне за злочине повезане с короном шаљемо сигнал да немамо новца и да због тога мрају да се смање казне. Мислим да је то жалосно – тврди Пребен Банг Хенриксен, портпарол либерала.

Мнистар правде, међутим, наводи да ће Дансска влада до 2025. године издвојити више 770 милиина круна него ове године.

Извор: ДР ТВ (Фото: Филип Давали)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *