Дан сећања на убијену српску децу у Сарајеву

У дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву данас је служен помен и положени су вијенци на спомен-обиљежје поводом Дана сјећања на 123 страдалe дјецe Српског Сарајева, којем је присуствовала српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Осим чланова породица убијене дјеце, помену су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, представници републичких и локалних институција, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, ђаци, професори и грађани Источног Сарајева. Међу присутнима су и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након полагања цвијећа на спомен-обиљежје и парастоса одржан је пригодан програм ученика ОШ „Свети Сава“. За Дан сјећања на убијену и страдалу дјецу Српског Сарајева проглашен је 11. март, а 2018. године у дворишту ОШ „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву подигнуто је и спомен-обиљежје посвећено најмлађим страдалницима.

На слици може бити: 10 особа и текст

Тај датум изабран јер су 11. марта 1995. убијене дјевојчице Наташа Учур(10) и Милица Лаловић (11), чије су трагичне судбине постале синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према свједочењима тадашњих становника Грбавице, у вријеме када су убијене дјевојчице није било никаквих ратних дејстава, јер је био склопљен споразум о примирју које су надгледали француски и руски припадници међународних војних снага.

Снајпериста са зграде „Лориса“ на тадашњем Тргу Пере Косорића убио је 11. марта 1995. године Милицу и Наташу које су се играле ластиша у Улици Раве Јанковић, испред зграде на броју 59, у насељу које је тада било под српском контролом.

Српска дјеца убијана су и тешко рањавана, не само на Грбавици, него и другим дијеловима Сарајева који су у рату били под српском контролом – Војковићима, Грлици, Врацама.

Током рата убијено је шесторо ученика ОШ „Свети Сава“, а велики број њих је рањен.

На Спомен-обиљежју убијеној дјеци са подручја Српског Сарајева од 1992. до 1995. године су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“, посвећени страдалој дјеци.

Споменик је изграђен на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево ради његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Текст и фотографије: Фејсбук страница Војска епублике Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *